Kiss Me Deadly – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 31:
Predstavlja adaptaciju romana ''[[Kiss Me, Deadly]]'' [[Mickey Spillane|Mickeya Spillane]]a, dijela serije o privatnom detektivu [[Mike Hammer|Mikeu Hammeru]]. Protagonist, čiji lik tumači [[Ralph Meeker]], je losanđeleski privatni detektiv Mike Hammer koji jedne noći pokupi naizgled rastrojenu autrostopericu (čiji lik tumači [[Cloris Leachman]]) prije nego što oboje budu oteti od kriminalaca koji će nesretnu djevojku mučiti do smrti. Radnja prikazuje kako Hammer sticajem okolnosti preživljava i uspijeva pobjeći, te nakon toga, ne birajući sredstva, nastoji razotkriti naručitelje otmice, a što će ga odvesti do naučnika (čiji lik tumači [[Albert Dekker]]), koji se želi dočepati kutije s tajanstvenim, ali očigledno dragocjenim sadržajem.
 
Scenarist [[A. I. Bezzerides]] je po političkim uvjerenjima bio [[levica|ljevičar]], te je, prema vlastitim riječima, bio toliko zgađen promoviranjem [[vigilantizam|vigilantizma]] i [[desnica|desničarskom]] Spillaneovom politikom u originalnom romanu, da je u scenarij unio značajne izmjene, prije svega nastojeći Hammerov lik učiniti što nasilnijim i antipatičnijim. Publici i kritici su, međutim, najviše u oči palo to što se u filmu nikada ne razotkrije sadržaj kutije koja izaziva spletke i krvoproliće, a što se danas navodi kao jedan od klasičnih primjera [[MacGuffin]]a u popularnoj kulturi. Njen sadržaj sugerirase tek sugerira u završnoj apokaliptičkoj sceni filma koja se često tumači kao odraz tadašnje [[Hladni rat|hladnoratovske]] tjeskobe i straha od sveopćeg [[nuklearno oružje|nuklearnog]] uništenja, te koja je ušla u brojne filmske antologije. ''Kiss Me Deadly'' je predstavljao prvu govornu ulogu za Cloris Leachman, koja je bila trudna za vrijeme snimanja, a koja će nakon toga ostvariti uspješnu karijeru kao karakterna glumica.
 
''Kiss Me Deadly'' je poznat i po tome što su mu brojni ugledni filmaši odali počast - prije svega [[Steven Spielberg]] u ''[[Raiders of the Lost Ark|Otimačima izgubljenog kovčega]]'' te [[Quentin Tarantino]] u filmu ''[[Pulp Fiction]]''.