Julijevci-Klaudijevci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 14:
 
==[[Klaudije]]==
U trenutku stupanja Klaudija na prijestolje više nije bilo punoljetnih prinčeva koji su bi mogli preuzeti vlast. Posljedica toga je činjenica da tijekom njegovih 13 godina vladavine jedina značajnija smrt je bila pogubljenje njegove nećakinje Julije Livile i princeze Emelie Lepide, dok je [[Lucije Julian]] počinio samoubojstvo nakon propasti zaruka s carevom kćerkom. Prije svoje smrti on je posinio Lucija Domiciusa Ahenobarba ([[Neron]]a) pretvarajući ga tako u svog nasljenika. Osim [[Britanik]]a, (sin Klaudija), Carstvo je imalo kao potencijalne nasljednike prinčeve drugog reda u liku dinastije Torquatus ([[Decim Junije]], [[Marko Junije]] ) i, [[Rubel Plaut]]a i [[Faustus Cornelius Sulla Felix]] koji je dodatno ojačao svoju dinastičku poziciju ženidbom s klaudijevom kćerkom. [[Klaudije]] umire najvjerojatnije otrovan od svoje supruge pošto da je živio još 6 mjeseci ne bi bio naslijeđen od Nerona (koji je sin iz prvog braka njegove supruge) nego od svog sina Britanika koji bi tada biopostao punoljetan.
 
==[[Neron]]==
 
Kada je postao car Neron je imao samo jedno pravog potencijalnog nasljednika u liku [[Britanik]]a. Njegovom nasilnom smrću jedan dan prije punoljetstva Neron je postao posljednji direktni nasljednik Julijevsko-Klaudijevske dinastije. Ipak niti ta činjenica nije smirila Nerona koji iste 54 godine pogubljuje svog rođaka [[Marko Junije|Marka Junija]]. Nakon toga Neron se osjećao sigurnim 8 godina tijekom čega sva pogubljenja rodbine prestaju. Do promjene dolazi 62 godine kada u želji da se rastavi od žene princeze Oktavije izaziva bijesnarodnu narodabunu što vraća osjećaj nesigurnosti caru koji tada počinje likvidirati sve članove svoje dinastije. IzmeđuPrvi na listi za odstrel je bio [[Faustus Cornelius Sulla Felix]] kao potencijalni klaudijev politički nasljednjik, a potom između te i 66 godine on će pogubiti [[Decim Junije|Decima Junija]], [[Lucije Junije mlađi|Lucija Junija mlađeg]], popularnog [[Rubel Plaut|Rubela Plauta]] (62.) i svu njegove djecu 66. godine. Tim zločinima Neron je postao jedini živi član Julijevsko-Klaudijevske dinastije smatrajući sebe tako nedodirljivim što se na kraju pokazalo pogrešnim. Nakon što je bio proglašen neprijateljem rimske države [[Neron]] je počinio samoubojstvo.
 
==Rimski povjesničari==
 
Za izumreće ove dinastije povjesničari koji su živjeli u prvom stoljeću optužuju prije svih tamošnje princeze koje su bile opasnije od careva. Augustovu ženu [[Livija Dusila|Liviju]] su bez jasnih dokaza optuživali za ubojstva vlastitog sina Druza, vlastitog unuka Germanika, Augustovih nasljednika Gaja i Lucija Cezara kao i samog Augusta. Dok se te optužbe nikako ne mogu potvrditi one protiv [[Livila|Livile]] (žene [[Julije Cezar Druz|Julija Cezara Druza]] Tiberijeva nasljednika) za ubojstvo supruga su bile potvrđene sudskim postupkom. Također se smatra da je zajedno s ljubavnikom [[Sejan]]om "uredila" zatvaranje i pogubljenje carskih prestolonasljednika [[Nero Cezar]]a i [[Druz Cezar]]a stvarajući lažne dokaze njihove navodne izdaje. Posljednja od tih crnih "žena" ove dinastije je bila majka cara Nerona [[Agripina Mlađa]]. Njukoja se optužuje za ubojstvo Klaudija, njegovog sina Britanika (indicije potvrđu ova dva ubojstva). i za sve druge prinčevske smrti između 53 i 59 godine.
 
==Napomena==