Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m pravopis
Red 1:
{| cellpadding="10" style="width:100%; border: 2px solid black; text-align:centerleft; background:lightgray;"
|-
|<div title=" " style="font-size: 17pt; text-decoration; text-align:center; color: black">'''Odstrel je počeo:</div>
Unaprijed se ispričavam što koristim ovu suradničku stranicu da pišem o Hrvatskoj wikipediji, ali imam dobre razloge za to. Došao sam na hrvatsku wikipediju prije tri godine sa željom da pišem i uređujem prvenstveno članke iz medicine, biokemije i bioloških znanosti. Očekivao sam naići na atmosferu prijateljstva, tolerancije i opće želje za širenjem znanja. Kroz ove tri godine suradnje uvidio sam da je administriranje ovog projekta po mom dubokom uvjerenju pretvorio hrvatsku wikipediju u politički projekt konzervativne i nacionalističke desnice. Pokušao sam se oduprijeti ovoj praksi svojim skromnim doprinosima i znanjem, ali sada uviđam da je to bilo uzalud.
 
Nakon relativno mirnog razdoblja od veljače ove godine na ovamo, na Hrvatskoj wikipediji su se u posljednjih mjesec dana stvari drastično pogoršale. Administrator SpeedyGonsales me je blokirao na dva mjeseca napisavši niz laži i uvreda o meni. NaKod bilo kakve nesuglasice na Hrvatskoj wikipediji, administratori su oni što sve odlučuju na jedan vrlo autoritaran način, preko jednog pravila koji se zove "Zahtjev za mišljenje administratora". Pravilo glasi da se za svaku bitnu odluku, treba pitati mišljenje administratora, koji se sastajesastaju na posebnoj stranici i ono što oni izglasaju (regularno se preglasavaju, bez pokušaja donošenja konsenzusa), to je zakon. Zajednica nema nikakvu ulogu u donošenju odluka. Mislio sam pokrenuti "Zahtjev za mišljenje administratora" u vezi mog slučaja, blokade čisto za inat, iako znam da ne bi pomoglo, jer meni neskloni administratori imaju većinu. Odustao sam od toga, jednostavno zato da ne stavim u neugodnu situaciju preostale aktivne administratore koji nese podržavajuodupiru Speedyju i takvunjegovoj praksukabali.
 
Pošto na ovim stranicama imam slobodu pisati o tome bez sankcija nao onom što je već moj bivši matični projekt, iznio bi ovdje moja predviđanja slijeda događaja koji će se slijedećih mijeseci desiti na Hrvatskoj wikipediji. Uvjeren sam da će slijed događaja biti ovakav:
 
* Izglasavanje Maestra Ivankovića i Ivice Vlahovića za administratore, dvojice Speedyjevih ''miniona'' koji ga bespogovorno slušaju. Glasanje je već u tijeku i biti će gotovo sutra (25. 8. 2014.). Jedan od njih mu se i toliko dodvorava da mi je neugodno čitati. UzZajedno s prethodno izglasanogizglasanim SpeedyjevogSpeedyjevim poslušnikaposlušnikom BončaBončom, time će dobiti debelu većinu u bilo kojem donošenju odluka, pošto traženje konsenzusa kod njih ne dolazi u obzir.
* Provociranje sukoba sa svakim neistomišljenikom na hr.wiki koji još nema ovlasti, a koji je glasan i koji im se odupire (u ovom trenutku u ovu skupinu spadamo GregorB i ja). Na bilo kakav prigovor slijede sve dulji blokovi do trajne blokade. Prešutna alternativa koja se daje neistomišljenicima je ili šutiti i pisati članke ili se maknuti, milom ili silom.
* Ovaj je mjesec pokrenut i postupak promijenepromjene pravila za izbor novih administratora. Na prijedlogu promjena pravila za izbor administratora, isforsirati će usvajanje dvaju točaka koje će hr.wikipediju pretvoriti u otvorenu diktaturu. To je pravilo da se suradnik ne može kandidirati za administratora, ako prije toga nije patroler, a ostaviti će postojeća pravila za izbor patrolera. Prema postojećim pravilima, dva patrolera imaju pravo staviti veto na izbor bilo kojeg kandidata za novog patrolera. Tako će onemogućiti kandidaturu bilo kom novom suradniku koji im nije po volji. Drugo opasno pravilo koje će progurati je da se postupak o skidanju ovlasti ne može pokrenuti bez da dobije odobrenje preko "Zahtjeva za mišljenje administratora". To znači da će se postupak za skidanje ovlasti administratorima moći pokrenuti samo ako ti isti administratori dadu odobrenje !? Ovakvu razinu despotizma mislim da nismo vidjeli još od doba faraona! Na taj će način onemogućiti bilo koju akciju promjene koja dolazi iz zajednice i tako zacementirati postojeće stanje. Pošto neće imati konsenzus oko donošenja tog pravila, pokrenuti će glasovanje oko spornih točaka i svojom armijom sockpuppeta (oko 20 po mojoj procjeni) to progurati.
* Nakon toga slijedi sjeća glava među administratorimamaadministratorima neistomišljenicima. Aktivne administratore neistomišljenike će početi toliko provocirati dok ne reagiraju, i bilo kakvu reakciju, čak i onu najblažu, iskoristiti će za pokretanje postupka o skidanju ovlasti. Scenario će biti da će neki obični suradnik, njihov čovjek, pokrenuti "Zahtjev za mišljenje administratora" i oni će preglasavanjem skinuti ovlasti Saxumu, Šokcu i Flopyju (usudio bi se prognozirati i reći da će biti baš takav redoslijed), trojici aktivnih suradnika koji se suprotstavljaju ovoj situaciji. Pritisak na njih je već počeo trolanjem i vrijeđanjem.
* Slijedi pokretanje postupka skidanja ovlasti manje aktivnim i neaktivnim administratorima koji im nisu skloni kao Dalibor, Lasta, MayaSimFan, Mario Žamić i drugima, dok Speedyjeva ekipakabala ne ostane potpuno sama.
* Započinje sustavno unošenje pristranosti u skladu s njihovim svjetonazorom i skidanje bloka njihovim najgorim jurišnicima kao npr. CroqCroqu.
 
To će dodatno osiromašiti Hrvatsku wikipediju, ali to njih nije briga. Nije ih briga i što će hr.wikipedija postati najsiromašnija među regionalnim wikipedijama. Važno im je samo da od hr.wiki stvore vlastiti politički projekt.