Ragbi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 34:
Najosnovnije pravilo svih ragbija je da se lopta ne sme bacati unapred, osim kada se šutira. Cilj igre je preneti loptu u protivnički gol prostor - esej. Za to se dobija određen broj poena, a zatim se šutira pretvaranje za manji broj poena. Tačan broj poena zavisi od vrste ragbija.
 
Osnovna razlika između dva sporta je u tome što kada igrač bude oboren u ragbiju XIII igra se play the ball, a u ragbiju XV formira se rak. Prilikom play the ball-a dva igrača napadačkog tima staju jedan iza drugog, a još dva odbrambena igrača isto tako staju naspram njih. Odbrambeni tim se povlači 10 metara unazad. Samo izvodjenje se vrši tako što prvi napadčki igrač (onaj koji je oboren) lagano šutne loptu igraču iza njega, a ovaj dalje može sam da igra ili da dodaje dalje. Kod ragbija XV oboreni igrač je dužan da pusti loptu, i formira se rak. Cilj i jedne i druge ekipe je da preguraju protivnika i da lopta ostane iza njihovih nogu. U ragbiju XIII u jednom napadu igrači napadačke ekipe mogu biti oboreni najviše 56 puta, posle čega moraju da predaju loptu protivničkom timu, dok u ragbiju XV mogu biti obarani neograničen broj puta.
 
Skram se formira i započinje igru nakon prekida i manjih prekršaja. Igrači skrama oba tima poslože se u formaciju i guraju se kao šesnaest mini sumorvača. Ekipa kojoj je dodeljena lopta u skramu je u prednosti jer Taloner hvata loptu nogom i gura je u svoj skram prema Demiju. Suparnička ekipa to pokušava onemogućiti guranjem ili rotacijom cele formacije.