Flauta – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: be-x-old:Флейта; kozmetičke promjene
Red 13:
Iako pripada grupi drvenih duvačkih instrumenata, flauta se izrađuje od metala. Raspon flaute je znatan, i kreće se od '''c<sup>1</sup>''' do '''c<sup>4</sup>''', dok su još neki tonovi (na slici u zagradama) mogući, ali zavise od vrste i kvaliteta instrumenta kao i od sposobnosti izvođača.
 
''Obim flaute''<br />
[[ImageDatoteka:Obim_-_Flauta.jpg|200px|Pisani obim flaute]]
 
=== '''Pikolo flauta''' ===
''it.'' flauto piccolo<br />
''nem.'' kleine Flöte<br />
''fr.'' petite flûte<br />
''en.'' piccolo<br />
''rus.'' malaя fleйta
 
Skraćeno '''Picc.'''. Mala flauta, duplo kraća od velike, po zvuku najviši duvački instrument sa rasponom od '''d<sup>1</sup>''' do '''c<sup>4</sup>''' (pisano '''d''' do '''c<sup>3</sup>'''). Spada u transponujuće instrumente, odnosno, one koje zvuče više ili niže od zapisanog. Pikolo se zapisuje oktavu niže od zvučanja. U [[trojni sastav orkestra|trojnom sastavu orkestra]], koji je i najčešći simfonijski sastav, jedan svirač svira pikolo, ili, ako se ne preklapaju deonice, flautista koji je treća flauta (III Flauta) uzima i pikolo, što se zapisuje ''III fl. muta in picc.''.
 
''Pisani obim pikolo flaute''<br />
[[ImageDatoteka:Obim_-_Piccolo.jpg|200px|Pisani obim pikolo flaute]]
 
=== '''Ostale flaute''' ===
Osim ove dve flaute, u upotrebi se može naći i '''alt-flauta''' (''it.'' flauto contralto, ''nem.'' Alt-Flöte, ''fr.'' flûte en sol (fa), ''en.'' alto flute, ''rus.'' alьtovaя fleйta) koja se gradi u dva registarska oblika ''u G (Sol)'' i ''u F (Fa)'' i čiji je pisani raspon od '''c''' do '''f<sup>3</sup>''' (''u G'' zvuči kvartu više, a ''u F'' kvintu niže). <br />
[[Volfgang Amadeus Mozzart|Mocart]] je pisao i za '''flažolet flautu''' (pisanog obima '''d<sup>1</sup>'''-'''d<sup>3</sup>''', koja zvuči undecimu više), a takođe su poznate i ''velika flauta'' ''u F (Fa)'' i '''mala''' i '''velika''' ''u Es (Eb)'', kao i ''u Des (Db)''. Na kraju pomenućemo i '''bas-flautu''' (pisanog obima '''c<sup>1</sup>'''-'''f<sup>3</sup>''', koja zvuči oktavu niže), ali se ona više ne koristi.
 
Vidi: [[Orkestar]]
 
[[CategoryKategorija:Muzički instrumenti]]
[[CategoryKategorija:Duvački instrumenti]]
 
[[af:Fluit]]
Red 41:
[[ar:فلوت]]
[[be:Флейта]]
[[be-x-old:Флейта]]
[[bg:Флейта]]
[[bo:གླིང་བུ།]]