Mudžahedin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
Red 10:
Bogati Saudijac, [[Osama bin Laden]] je bio istaknuti mudžahedinski organizator i finansijer; njegov [[Maktab al-hadamat]] ''(službena kancelarija)'' je doturao novac, oružje i muslimanske borce iz celog sveta u Avganistan, uz pomoć i podršku američke, pakistanske i saudijske vlade<ref>[http://www.globalsecurity.org/security/profiles/maktab_al-khidamat.htm Maktab al-Khidamat]; [http://www.globalsecurity.org/ www.globalsecurity.org]</ref>. [[1988]], bin Laden se odvojio od MAK-a.
 
Avganistanski mudžahedini su nastali iz haosa, raširili se i trijumfovali u haosu, i na isti način su vladali. Gotovo svim ratnim operacijama su rukovodile lokalne vođe. Kako je ratovanje postalo sofisticiranije, spoljna podrške i regionalna koordinacija je rasla. Pa ipak, osnovne jedinice mudžahedinskih organizacija i akcija su nastavile da oslikavaju visoko segmentisanu prirodu avganskog društva.<ref name="loc1">[httphttps://archive.is/20121212052218/lcweb2.loc.gov/cgi-bin/query/r?frd/cstdy:@field(DOCID+af0101) The Path to Victory and Chaos: 1979-92 - Library of Congress country studies] (dobavljeno u četvrtak 31, 2007)</ref>.
 
Tokom gerilskog rata, vođstvo se osobeno povezalo sa titulom "komandir". Ova titula se odnosila na nezavisne vođe, izbegavajući identifikaciju sa razrađenom vojnom birokratijom povezanom sa činovima poput generalskih. Segmentacija vlasti i religijsko vođstvo su bile dve vrednosti koje je prizivala nomenklatura nastala u ratu.
Red 43:
 
== literatura ==
* [httphttps://archive.is/20120712002039/lcweb2.loc.gov/frd/cs/aftoc.html Avganistan]
* Olivier Roy, ''Islam and Resistance in Afghanistan''