Elektrofil: Razlika između izmjena

Dodano 1.170 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Nađena je veza između elektrofilnosti raznih hemijskih jedinjenja i brzinama reakcija u biohemijskih sistemima.
 
Elektrofilni indeks takođe postoji i za slobodne radikale. Jaki elektrofilni radikali kao što su halogeni reaguju na mjestima u molekulu koja su bogata elektronima, a jaki nukleofilni radikali reaguju sa dijelovima koji su siromašni elektronima.
 
==Superelektrofili==
Superelektrofili su definisani kao katjonski elektrofilni reagensi koji imaju znatno povećanu reaktivnost u prisustvu [[superkiseline|superkiselina]]. Superelektrofili formiraju duplo elektronski nedostajući superelektrofil tako što se vrši protosolvacijom katjonskog elektrofila. Mješavina [[sirćetna kiselina|sirćetne kiseline]] i [[bor-trifluorid]a je u mogućnosti da ukloni hidridni jon iz [[izobutan]]a kada se pomiješa sa fluorovodoničnom kiselinom tako što se formira superkiselina iz BF<sub>3</sub> i HF. Odgovarajući reaktivni intermedijer je dikatjon CH<sub>3</sub>CO<sub>2</sub>H<sub>3</sub>. Metan može biti nitrovan u [[nitrometan]] sa nitronijum tetrafluorboratom NO<sup>+</sup><sub>4</sub>BF<sup>−</sup><sub>4</sub> u prisustvu jake kiseline kao što je [[fluorosulfonska kiselina]].
 
U gitoničnim superelektrofilina naelektrisani centri su razdvojeni sa ne više od jednog atoma, na primjer protonitronijum jon O=N<sup>+</sup>=O<sup>+</sup>—H (protonisani nitronijum jon). A u distoničnim superelektrofilima centri naelektrisanja su razdvojeni sa dva ili više atoma.
 
[[Kategorija: Organska hemija]]
 
 
525

izmjena