Predrag Matvejević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 15:
Na [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1992|parlamentarnim izborima u Hrvatskoj]] [[1992]]. godine bio je službeni kandidat za zastupnika u Hrvatskom saboru na stranačkoj listi projugoslavenske [[Socijalno-demokratska unija (Hrvatska)|Socijalno-demokratske unije]] (SDU).
 
U Zagrebu je 2. XI. [[2005]]. na Općinskom sudu osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog kaznenoga djela difamacije i klevete, jer je u novinskom članku „Naši talibani“, objavljenome 10. XI. 2001.u [[Jutarnji list|Jutarnjem listu]], u kojemu je tražio da nekim istaknutim hrvatskim i srpskim književnicima (Ivanu Aralici, Dobrici Ćosiću, Anđelku Vuletiću, Matiji Bećkoviću, Momi Kaporu, Mili Pešordi, Rajku Petrovu Nogi)) sudi neki posebni sud "stroži od Haaškoga tribunala" kao ekstremistima "talibanima" i "kvislinškim piscima" odgovornima za zločine počinjene u BiH, prema pravorijeku hrvatskoga suda oklevetao i uvrijedio književnika i pjesnika [[Mile Pešorda|Milu Pešordu]]. Matvejević se odbio žaliti, ne priznajući sud ni presudu, čprotivprotiv koje je pokrenuo internacionalnu političku kampanju, a protiv koje se već 4.XI. 2005. izjasnio premijer RH i predsjednik HDZ-a [[Ivo Sanader]], a izazvala je prosvjede više istaknutih pisaca u Europi. Godine 2010.objavljeno je da je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio zahtjev glavnoga državnog odvjetnika Republike Hrvatske da poništi presudu Predragu Matvejeviću za počinjeno djelo klevete i uvrede i potvrdio njezinu zakonitost.
 
Nosilac je odlikovanja koje su mu dodijeli predsjednici Republike u Francuskoj ([[Legija časti]]), Hrvatskoj ([[Red Danice hrvatske]]), Sloveniji i Italiji. Predrag Matvejević je dobitnik 14 međunarodnih književnih nagrada <ref>[http://www.giardini.sm/matvejevic/bio.htm Predrag Matvejević biografija na talijanskom]</ref>.