Elektrofil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nova stranica: {{Radovi}} '''Elektrofil''' u organskoj hemiji predstavlja reagens koji privlači elektrone, i koji učestvuje u hemijskim reakcijama tako što prihvata elektronski kako bi se vezao s...
 
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Radovi}}
'''Elektrofil''' u [[organska hemija|organskoj hemiji]] predstavlja reagens koji privlači elektrone[[elektron]]e, i koji učestvuje u [[hemijska reakcija|hemijskim reakcijama]] tako što prihvata elektronski par kako bi se vezao sa nukleofilom[[nukleofil]]om. Zbog toga što elektrofili prihvataju elektrone, oni su Luisove kiseline. Većina elektrofila su naelektrisana pozitivno, imaju [[atom]] koji nosi pozitivno naelektrisanje, ili imaju atom koji nema oktet elektrona.
 
Elektrofili napadaju dio nukleofila gdje su elektroni najviše koncentrisani. Elektrofili koji se često pojavljuju u organskim sintezama su katjoni kao što je H<sup>+</sup> i NO<sup>+</sup>, polarni neutralni molekuli[[molekul]]i kao što je HCl, alkil-halidi, i karbonilna jedinjenja, neutralni molekuli koji se mogu polarizovati kao što je Cl<sub>2</sub> i Br<sub>2</sub>, oksidansi kao što su organske peroksidne kiseline, hemijske [[supstanca|supstance]] koje ne zadovoljavaju pravilo okteta kao što su karbeni i radikali, i neke Luisove kiseline kao što je BH<sub>3</sub> ili DIBAL.
 
==Elektrofili u organskoj hemiji==
===Alkeni===
Elektrofilna adicija je jedna od tri glavne reakcije kod [[alken]]a. Sastoji se iz:
*Hidrogenizacija tako što se dodaju dva atoma [[vodonik]]a na mjesto dvostruke veze
*Reakcije elektrofilne adicije sa [[halogeni elementi|halogenim elementima]] ili [[sumporna kiselina|sumpornom kiselinom]]
*Hidratacija pri kojoj se formiraju [[alkohol]]i.
 
===Adicija halogena===
Ova adicija se odvija između alkena i elektrofila, najčešće halogena. Česta reakcija ovog tipa je titracija nekog uzorka [[brom]]nom vodom da bi se utvrdilo koliko se dvostrukih veza nalazi u [[jedinjenje|jedinjenju]].
Na primjer:
 
:C<sub>2</sub>H<sub>4</sub> + Br<sub>2</sub> → BrCH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>Br
 
Ova reakcija se odvija u tri glavna koraka koji su prikazani na slici:
 
:[[Image:Electrophilic addition of Br2.png|410px]]
 
#'''Formiranje π kompleksa'''
#:Elektrofilni molekul Br-Br reaguje sa molekulom alkena koji je bogat elektronima da bi se formirao π kompleks '''1'''.
#Formiranje tročlanog bromonijum jona
#:Alken je domor elektronaa brom je elektrofil. Tročlani bromonijum [[jon]] '''2''' se sastoji od dva atoma [[ugljenik]]a i atoma broma koji se formira otpuštanjem Br<sup>-</sup>.
#'''Napad bromidnog jona'''
#:Bromidni jon napada bromonijum jon sa zadnje strane. Kada postoje drugi nukleofili kao što je alkohol ili [[voda]] oni mogu napasti '''2''' pri čemu se dobije alkohol ili [[etar (hemija)|etar]].
 
[[Jod]] (I<sub>2</sub>), [[hlor]] (Cl<sub>2</sub>), sulfenilni jon RS<sup>+</sup>, katjon [[živa|žive]] (Hg<sup>2+</sup>) i dihlorkarben (:CCl<sub>2</sub>) takođe reaguju sličnim mehanizmom. Direktna konverzija iz '''1''' u '''3''' će se dogoditi kada se Br<sup>-</sup> nalazi u velikim količinama u sredini u kojoj se vrši reakcija. β-bromo karbonijum jon (CH<sub>3</sub><sup>+</sup>) se može javiti kao intermedijer umjesto '''3''' ako alken ima katjonski stabilizirajući supstituent kao što je fenil grupa.
 
[[ar:محب للإلكترون]]
[[ca:Electròfil]]
[[cy:Electroffil]]
[[de:Elektrophilie]]
[[et:Elektrofiil]]
[[es:Electrófilo]]
[[fr:Électrophile]]
[[it:Elettrofilo]]
[[he:אלקטרופיל]]
[[nl:Elektrofiel]]
[[ja:求電子剤]]
[[pl:Elektrofil]]
[[pt:Eletrófilo]]
[[fi:Elektrofiili]]
[[sv:Elektrofil]]
[[zh:亲电试剂]]