Proterozoik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: el:Προτεροζωικός μεγααιώνας; kozmetičke promjene
mNema sažetka izmjene
Red 1:
PROTEROZOIK
{{:Proterozoic/Infobox}}
Termin proterozoik potiče od grčkih reči PROTERS OZOIC što znači prastari život. Kompleks stena iz ovog eona prvo je otkriven u Americi, odakle i potiče prvobitni naziv ALGONKIJUM. Izdvojeni kompleks metamorfita koji leži preko arhajskog kompleksa, mlađi je od arhaika, a stariji od paleozoika, ali je njegov naziv algonkija zamenjen nazivom proterozoik, a zasnovan je na činjenici da u stenama ovog razdoblja ima života.
U [[geologija|geologiji]], '''Proterozoik''' je [[eon]] prije širenja života na [[Zemlja|Zemlji]]. Proterozojski eon ima raspon od prije 2400 [[Megaanum|Ma]] do 545 Ma (miliona godina).
Proterozojski eon obuhvataperiod od 2 milijarde godina. I podeljen je na dve ere:
 
1. Donji (2,6 – 1,6 milijardi godina)
Tokom proterozojske ere su počele stvarati zalihe kisika na Zemlji. Pojavili su se prvi višestanični organizmi. U prošlostio se kao međa između proterozoika i [[Paleozoik]]a ustalilo dno [[kambrij]]skog perioda kada su pronađeni prvi fosili životinja zvanih [[trilobiti]] i [[archeocyatha|arheocijatidi]] appeared. U drugoj polovici 20. vijeka pronađen je određen broj fosila u [[prakambrij]]skim stijenama, ali je međa proterozoika ostala fiksirana na dnu [[kambrij]]a -- trenutno oko 542 Ma.
2. Gornji (1,6 - 0,57 milijardi godina)
 
Pouzdano je dokazano, da je zivot u proterozoiku postojao, ali oblici zivota su bili predstavljeni primitivnim asocijacijama biljnog i životinjskog sveta. U biljnom svetu najveći značaj imaju alge i bakterije, dok u životinjskom postoji brojna populacija meduza, crva, korala, školjaka, brahiopoda i dr.
Proterozoik se sastoji od 3 [[geološki period|geološka periodas]] ([[era|ere]]) koji se, od najstarijeg prema najmlađem, zovu:
DONJI PROTEROZOIK
* [[Paleoproterozoik]]
Donji proterozoik rasprosranjen je u svim onim oblastima gde se javljaju arhajske stene, u Evropi poznati komleks Karelije i istočne Finske, a postoji i srpsko-makedonska masa koja je predstavljena metarmofitima amfibolitnih facija u donjem delu i ’metamorfitima facija zelenih škriljaca u gornjem delu. Takodje i naj stariji tereni kineske teritorije izgrađene su od proterozojskih stena, otkrivene su i na velikom prostoru južne i centralne Afrike itd.
* [[Mezoproterozoik]]
U donjem proterozoiku sreću se različite metamorfne stene, takozvanog zelenog kompleksa, zatim arkozni peščari, kvarciti, gline i konglomerati. Od karbonata dominiraju uglavnom dolomiti dok od magmatskih stena uglavnom preovlađuju bazični vulkaniti. Veliko rasprostranjenje takođe imaju crveni graniti koji su nađeni uglavnom na prostorima Finske, Ukrajine i Karelije.
* [[Neoproterozoik]]
U stretigrafskom smislu, donji proterozoik je najbolje proučen na Baltičkom i Ukrajinskom štitu, na Ruskoj platformi i na Uralu. Tako ne primer u istočnom delu Baltičkog štita donji proterozoik je predstavljen stenama ’’fundamenta’’ i sedimentnim pokrivačem preko njega. U jemu je kao i u području Korelije izdvojeno 5 serija:
 
- Tunguska serija- ujedno i najstarija u okviru donjeg proterozoika, izgrađena je od metakonglomerata, kalcita i metadijabaza;
<!-- ovaj odlomak valja preraditi netko tko se malo bolje razumije o geologiju -->
- Segozerska serija- predstavljena je konglomeratima, arkozama, filitima, dolomitima sa stromatolitima i tufovima;
Najvažniji događaj ovog eona bilo je stvaranje kisika u atmosferi, koje se najvjerojatnije dogodilo u [[Mezoproterozoik]]u te nekoliko [[ledenjak|glacijacija]] od kojih se [[Snježna Gruda Zemlja|najve
- Onješka serija- je od vulkanogeno-sedimentnih stena, tufita i porfirita;
a]] zbila u kasnom [[Neoproterozoik]]u. <!-- Nešto o Ediakaranu? -->
- Ladoška serija- izgrađena od kvarcita, metapeščara i škriljaca;
 
- Vepska serija- koja je predstavljena kvarcitima, arkozama i glinovitim škriljcima.
{{Eon Footer}}
TEKTONIKA PROTEROZOIKA
 
Tektonski pokreti starijeg proterozoika su se manifestovali u znatno većem obimu. Stene kareljske grupe ubirane su takozvanim rodezijskom revolucijom, koje su se završile pre oko 1.9 milijardi godina. Tada su se ubirali Karelidi, Svekofenidi, Hudzonidi i dr. Time su kratonizirani veći delovi današnjih kontinenata.
{{Proterozoic Footer}}
GORNJI PROTEROZOIK
 
Obuhvata vremenski interval od 1,6- 0.57 milijardi godina. Mada postoji velika ne saglasnost oko gornje granice proterozoika i i donjeg paleozoika. Problem se postavlja oko vremenskog intervala koje traje oko 80 miliona godina i naziva se vend ili eokambrijum.
[[Kategorija:Proterozoic| ]]
U gornjem proterozoiku javljaju se raznovrsne tvorevine, ali kod svih uglavnom dominiraju klastično- terigene stene i nešto ređe karbonati.
 
Organski svet je predstavljen stromatolitima, modrozelenim algama, sporama akritarhi, hidrozoama, anelidima i dr. Gornji proterozoik je podeljen na rifej i vend.
[[br:Proterozoeg]]
RIFEJ
[[ca:Proterozoic]]
Rifejska serija je podeljana na četiri serije:
[[cs:Proterozoikum]]
1. Burzijanska serija u donjem delu je izgrađena od konglomerata, tufoznih peščara, u srednjem delu od filitičnih škriljaca, dolomita i krečnjaka. Starost serije je određena na osnovu stromatolita (plavozelene alge);
[[da:Proterozoikum]]
2. Jurmetinska serija počinje bazičnim i kiselim vulkanitima, kvarcnim konglomeratima, peščarima, filitima, dolomitima i krečnjacima. U krečnjačkim stenama nađeni su {{stromatoliti}} i {{akritarhe}} (Male organske strukture koje se nalaze kao fosili);
[[de:Proterozoikum]]
3. Kvartarska serija je diskordantna u odnosu na predhodnu. Izgrađena je od arkoza i kvarcnih peščara, alevrolita i laporaca. U karbonatima su nađeni stromatoliti, alge i akritarhe;
[[el:Προτεροζωικός μεγααιώνας]]
4. Kudaška serija pripada završnom delu rifeja, a izgrađena je od terigeno-karbonatnih stena. Fosilni ostatci su slični kao i kod predhodne serije;
[[en:Proterozoic]]
VEND
[[eo:Proterozoiko]]
Vend je uglavnom izgrađen od klastično terigenih stena, sa proslojcima dolomita pri vrhu serije. Razvijen je u okolini Moskve, a od fosila nalaze se stromatoliti i akritarhe. Klima tokom proterozika je bila topla, ali je bilo i hladnijih periodam sa glečerskim tvorevinama. I zna se da je tokom venda temperatura na površini zemlje bila znatno smanjena kao i da je količina slobodnog kiseonika u atmosferi bila znatno povisena.
[[es:Eón Proterozoico]]
Tektonika u gornjem proterozoiku je bila vrlo intenzivna. I pojavile su se tri orogene faze: gotska, grenvilska i bajkalska.
[[et:Proterosoikum]]
EKONOMSKO GEOLOŠKI ZNAČAJ PROTEROZOIKA
[[fi:Proterotsooinen aioni]]
Za vreme proterozoika nastala su mnoga ležišta mineralnih sirovina: dzespiliti kao nosioci bogatog sadržaja gvožđa nađeni su u Rusiji, Ukrajini, Africi. Ležisšta evaporita u Rusiji, lezišta bakra u Africi, ležišta ukrasnog i dekorativnog kamena u Africi, Finskoj i Ukrajini.
[[fr:Protérozoïque]]
[[gl:Proterozoico]]
[[he:פרוטרוזואיקון]]
[[hr:Proterozoik]]
[[hu:Proterozoikum]]
[[id:Proterozoikum]]
[[it:Proterozoico]]
[[ja:原生代]]
[[ka:პროტეროზოური ჯგუფი]]
[[kk:Протерозой]]
[[ko:원생누대]]
[[la:Aeon Proterozoicus]]
[[lt:Proterozojus]]
[[ms:Proterozoik]]
[[nds:Proterozoikum]]
[[nl:Proterozoïcum]]
[[no:Proterozoikum]]
[[pl:Proterozoik]]
[[pt:Proterozoico]]
[[ru:Протерозой]]
[[sah:Протерозой]]
[[simple:Proterozoic]]
[[sk:Proterozoikum]]
[[sl:Proterozoik]]
[[sv:Proterozoikum]]
[[tr:Proterozoik Devir]]
[[uk:Протерозой]]
[[vi:Liên đại Nguyên sinh]]
[[zh:元古宙]]