Sjeme – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
FoxBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ht:Grenn
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: bjn:Paung; kozmetičke promjene
Red 13:
Endosperma nema sjeme: bagrema, breze, hrasta, javora, johe, kestena, lijeske, oraha i dr.
 
* Embrij ili [[klica]] razvija se iz oplođene oosfere, a smještena je u endospermu. Ako nema endosperma, embrij ispunjava čitavu unutrašnjost sjemenke.
Embrij se sastoji od:
* kotiledona ( sjemenski listovi, supke) - služe da iz endosperma crpe [[Hrana|hranu]] za razvoj embrija dok se ne stvore pravi [[list]]ovi, a ako nema endosperma, kotiledoni služe i sami kao izvor hrane.
* plumule (sjemenski pup, vegetacijski vršak) - razvija se između stapki kotiledona. Plumula predstavlja ishodište za produženje [[Stabiljka|stabljike]] (debalca). Ona stvara i prve prave [[list]]ove, tkz. primarne listove.
* hipokotila (stručak) - nalazi se između ishodišta kotiledona i korijenčića. Iz njega i plumule nastaje [[Biljka|biljčica]] koja nosi kotiledone i prave listove ili samo prve listove.
* radikula (sjemenski korjenčić) - smješten je na vršnom, ušiljenom dijelu hipokotila.
 
 
* Endosperm - nalazi se unutar sjemene ljuske. Služi kotiledonima kao rezervoar hrane ([[ulje]], [[škrob]], [[bjelančevine]], mineralne tvari), koja daje [[Energija|energiju]] potrebnu za klijanje embrija i početni razvoj biljčice.
 
 
* Sjemena ljuska - razvija se iz integumenta. Osnovna zadaća je da štiti sjeme od nepovoljnih vanjskih utjecaja te da regulira komuniciranje sjemena sa okolinom.
 
Na zrelom sjemenu mogu se vidjeti još i mikropila i hilum (pupak). Mikropila je mjesto na kojem puca sjemena ljuska kod klijanja, a hilum je mjesto na kojem je sjeme privršćeno za dršku.
Red 32:
== Tipovi sjemena ==
 
* Pravo sjeme - vadi se iz suhih [[plod]]ova ili iz [[češer]]a. Ovamo spada većina četinjača ([[jela]], [[ariš]], [[smreka]], [[bor]] i dr.), te vrste sa suhim plodom, kao npr. mahunom (bagrem, gledičija itd.) ili tobolcem (topola, vrba itd.). Vađenje sjemena svodi se na sušenje češera, odnosno plodova, na [[Sunce|suncu]] ili umjetnoj [[Toplina|toplini]] , mlačenjem, rešetanjem.
* Suhi plodovi - kod kojih je sjeme čvrsto obavijeno perikarpom ([[hrast lužnjak]], [[pitomi kesten]], [[jasen]], [[brijest]] itd.). Sjeme se takvih vrsta uopće ne vadi, nego se čitav plod smatra za sjeme.
* Mesnati plodovi su oni koji imaju mesnato usplođe, kao ([[orah]], [[šljiva]], [[jabuka]], [[kruška]] itd.). Sjeme iz ovih plodova odvaja se maceriranjem i ispiranjem mesnatog usplođa u [[Voda|vodi]].
== Rađanje sjemenom ==
Red 49:
[[az:Toxum]]
[[bg:Семе]]
[[bjn:Paung]]
[[bn:বীজ]]
[[ca:Llavor]]