Razlike između izmjena na stranici "Brčko Distrikt"

Dodana 2 bajta ,  prije 10 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (robot Dodaje: ca:Districte de Brčko)
'''Brčko Distrikt''' je administrativna jedinica Bosne i Hercegovine sa vlastitom upravom, koja formalno pripada objema entitetima koji čine BiH - [[FBiH|Federaciji BiH]] i [[Republika Srpska|Republici Srpskoj]]. Distrikt se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni. Distrikt je pod međunarodnom upravom. Sjedište distrikta je grad [[Brčko]].
 
Brčko Distrikt je službeno osnovan [[8. mart]]a [[2000]], jednu godinu nakon arbitraže Visokog predstavnika za BiH, predviđene [[Daytonski mirovni sporazum|Daytonskim mirovnim sporazumom]]. Brčko distrikt je formiran na cijeloj teritoriji bivše općineopštine Brčko. Tokom [[rat u BiH|rata u BiH]] 48% općineopštine, kao i sam grad Brčko, bilo je pod kontrolom pobunjenih Srbasrpsko, a 52% pod kontrolom vladinihislamističkih snaga potpomognutih sa hrvatima.
 
Distrikt Brčko, po svom [[Statut|Statutu]], kojeg je proglasio Robert W. Farrand - prvi supervizor za Brčko, jedinstvena je administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe. Demilitarizirano je područje i pruža sve potrebne slobode svojim građanima. Distrikt nema drugu zastavu ili grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine. [[Latinica|Latinično]] i [[Ćirilica|ćirilično]] pismo, te srpski, hrvatski i bošnjački jezik ravnopravni su u upotrebi za sve svrhe. Funkcioniranje distrikta nadzire međunarodni supervizor i šef ureda OHR-a Sjever.
 
Prije rata je općinaopština Brčko imala 87.332 stanovnika (po popisu iz [[1991]].), 45% [[Bošnjaci]], 25% [[Hrvati]], 21% [[Srbi]], 6% Jugoslaveni i 3% ostalih.
 
Prema bivšem gradonačelniku [[Branko Damjanac|Branku Damjancu]], današnje stanovništvo se sastoji od 40% Srba, 39% Bošnjaka i 20% Hrvata. Brčko Distrikt pokriva teritoriju od 493 km² i ima oko 80.000 stanovnika. NaseljeGrad Brčko ima 38.479 stanovnika.
 
== Ekonomija ==
Anonimni korisnik