Bunjevci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika Hangimana na poslednju izmenu korisnika Rubinbot
Red 13:
 
'''Bunjevci''' je naziv za [[Južni Slaveni|južnoslavensku]] etničku (pod)grupu porijeklom s [[Dinarsko gorje|Dinarskog gorja]] koja danas živi u [[Bačka|Bačkoj]], a oko čijeg karaktera i identiteta dan-danas traju velike kontroverze. Tako se dio Bunjevaca smatra zasebnom etničkom grupom te su kao takvi priznati u službenim statistikama [[Srbija|Srbije]]. Dio Bunjevaca se smatra dijelom [[Hrvati|hrvatskog]] naroda, a manji dio [[Srbi]]ma. Bunjevci u Mađarskoj su pokrenuli zahtjev za priznanje posebnog manjinskog statusa.
Dolaskom komunista i komunističke partije na vlast u Jugoslaviji neposredno po zavrsetku II svjetksokog rata otpoćeta je također kroatizacija i zlouporaba Bunjevaca u Vojvodini i njihove pripadnosti od strane nove, komunističke, vlasti.
To vidimo na osnovu dopisa Narodno-oslobodilačkih odbora u Vojvodini:
 
>>GLAVNI NARODNO OSLOBODILAČKI ODBOR VOJVODINE /GNOOV/ Odaljak za unutrašnje poslove Broj 1040/1945. 14 maja 1945 godine Novi Sad<< donosi sledeci dopis :
...
"Kako bunjevačke i Šokačke narodnosti ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu.
U raznim okruzima i mestima , gde se oni do sada uvedeni kao Šokci i Bunjevci ima se to ispraviti i označiti kao Hrvati naročito u legitimacijama, biračkim spiskovima, putnim dozvolama i raznim drugim spiskovima po narodnosti. U buduće se imaju unositi samo isključivo kao Hrvati. Sve do sada izdate legtimacije i isprave, gde su označeni kao Bunjevci i Šokci, imaju se uništiti i nove izdati, izdavanje novih legitimacija ne sme se ponovo naplaćivati od stranaka.
Stavlja vam se u dužnost da o ovome odmah izvestite sve gradske i sreske, a preko ovih Mesne, da to što pre bezuvetno sprovedu, a vi da se starate, da se ovo svakako izvrši i da o učinjenom izvestite." Navedeno prema: http://bunjevci.com/site/dokumenta/dekret-o-hrvatstvu-bunjevaca/ 18.10.2010. u 12:00h
 
Da su ove naredbe izvršavane vidimo iz sledećeg :
 
>>Narodno Oslobodilački odbor
Broj: 1974/1945.
Martonoš 7 juna 1945.
 
Sreskom Narodno Oslobodilačkom Odboru
/odeljak za unutrašnje poslove/
SENTA<<
 
"Na Vas broj 3072/1945, izveštavate se da su bunjevačke i šokačke narodnosti po legitimacijama, biračkim spiskovima, putnim objavama i raznim drugim spiskovima ispravljeni i uvedeni kao Hrvati."
Nevedeno prema: http://bunjevci.com/site/dokumenta/dekret-o-hrvatstvu-bunjevaca/ 18.10.2010. u 12:05h
 
Ha osnovu priloženih dokumenata možemo zaključiti da komunističke vlasti Srbije odnosno Vojvodine nisu provodile "veliko-srpsku" politiku asimilaciju Bunjevaca već isključivo krotaizaciju, ne ostavivši Bunjevcima građansko i demokratsko pravao na smoizjašnjavanje o vlastitoj etničkoj pripadnosti.
 
 
 
 
{{etno-stub}}