Razlike između izmjena na stranici "Kemal Atatürk"

Dodano 5 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
'''Mustafa Kemal Ataturk''' ([[19. 5.]] [[1881]]. — [[10. 11.]] [[1938]].) je turski vojskovođa, revolucionar i državnik koji se smatra ocem moderne [[Turska|Turske]].
 
Rođen u današnjudanašnji Makedonski grad [[Bitola]] u Makdoniju, Mustafa Kemal se od rana posvetio vojničkom pozivu i priključio [[Mladoturci|mladoturskom]] pokretu u tadašnjem [[Otomansko Carstvo|Otomanskom imperiju]]. Nakon što su mladoturci preuzeli vlast, Mustafa Kemal je preuzeo važne vojne položaje. U [[Prvi svjetski rat|prvom svjetskom ratu]] se godine 1915. istakao u uspješnoj obrani Galipolja od savezničke invazije.
 
Nakon sloma Otomanskog imperija godine 1918. Mustafa Kemal je postao vođa pokreta kojemu je cilj bio ostatke imperija transformirati u modernu tursku nacionalnu državu. Zbog toga je vodio niz oružanih sukoba sa savezničkim okupacijskim snagama, konzervativnom sultanovom vladom te [[Grčka|Grčkom]], koja je nastojala proširiti svoj teritorij na Malu Aziju. Grci su potučeni godine 1922. što je dovelo do masovnog etničkog čišćenja na obje strane nove granice, a Mustafa Kemal je postao de facto gospodarom Turske.
3

izmjene