Mamut – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: eu:Mamut
clean up using AWB
Red 45:
Sporno je da li je populacija mamuta izumrla zbog [[klima]]tskih razloga ili zbog pretjeranog lova od strane ljudi. Druga teorija smatra da su mamuti pali kao žrtve neke infektivne bolesti.
 
Novi podaci iz studija vršenih na modernim slonovima [[Američki institut bioloških nauka|Američkog instituta bioloških nauka]] (BioScience, April 2006, Vol. 56 No. 4, pp. 292-298 292–298) sugerišu da iako lov nije bio primarni razlog za istrebljenje mamuta, on je svakako bio jedan od važnih faktora. Poznato je da je ''Homo erectus'' koristio [[meso]] mamuta za ishranu još prije oko 1,8 miliona godina.
 
Međutim, Američki institut bioloških nauka takođe primjećuje da su kosti mrtvih slonova, nađene u zemlji i gažene od drugih slonova, imali znakove kasapljenja, koje su ranije [[arheologija|arheolozi]] pogrešno interpretirali.
Red 52:
Veliki interes za mamute je potaklo otkriće zamrznutih i relativno dobro sačuvanih mamutskih strvina u vječnom ledu [[Sibir]]u. Ono je potaknulo razne teorije o munjevitom smrzavanju, od kojih je najpoznatija ona [[Immanuel Velikovsky|Immanuela Velikovskog]], kao i [[urbane legende]] o jestivom mesu.
 
Najpoznatiji primjerak mamuta u Srbiji je onaj koji je pronađen u [[Kikindi]][http://www.kika-mamut.com/default.asp?lang=lat]]. Posjeduje čak 90% sačuvanih skeletnih kostiju koje su izložene u muzeju. U pitanju je ženka stara 64 godine i teška 7 tona.
 
Prijedlozi da se iz mamutskih stvrina ekstrahira [[DNK]] u svrhu kloniranja trenutno nisu praktični.
Red 60:
 
{{Link FA|hu}}
 
[[ar:ماموث]]
[[be:Маманты]]