Drugi makedonski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
Dejvid (razgovor | doprinos)
Red 24:
Rim uručuje [[Filip V Makedonski|Filipu V Makedonskom]] ultimatum u kome zahteva da se uvede rimska uprava u Maledoniji. Time bi Makedonija postala rimska provincija. Filip V je to odbio, pa je započeo Drugi makedonski rat. Drugi makedonski rat izbija u osnovi zbog toga jer je Rim smatrao da je Makedonija potencijalni saveznik [[Seleukidsko carstvo|Seleukidskog carstva]], koje je bilo najveća sila Istoka.
 
== Bitka kod Kinoskefala [[197. p. n. epne.]] ==
[[Tit Kvinkcije Flaminin]] je predvodio rimsku vojsku u Makedoniji protiv [[Filip V Makedonski|Filipa V Makedonskog]]. Rimskoj vojsci su pomagali saveznici iz [[Etolski savez|Etolskog saveza]]. [[Tit Kvinkcije Flaminin]] je imao oko 33.000 vojnika, a Filip V je imao oko 22.000 vojnika. Rimska vojska je krenula iz [[Teba|Tebe]] da se sukobi sa Makedoncima, koji su bili u Larisi. Prvi manji sukob je bio sukob konjica, koji je završen makedonskim porazom. Obe vojske su onda krenule u potragu za hranom po velikom nevremenu.
 
Red 31:
[[Tit Kvinkcije Flaminin]] predvodi levo krilo lake pešadije. To krilo se suočava sa falangom, koja je bila makedonsko desno krilo. [[Falanga]] se pokazala beskorisnom protiv rimskih legija, koje nisu imale tako čvrstu organizaciju. Falanga je u prvom napadu bila uspešna, ali je odbijena. Filip prerazmešta svoju vojsku, tako da je linija duplo dublja, a postavlja konjicu i laku pešadiju desno.
 
Makedonsko desno krilo je bilo na višem terenu od Rimljana i zato su u početku bili uspešniji. Levo makedonsko krilo je bilo neorganizovano, tako da Rimljani sa slonovima uspevaju da rasteraju makedonsko levo krilo. Posle toga napadaju makedonsko desno krilo odotraga. Pošto su bili u falangi, Makedonci ne mogu brzo okrenuti svoju borbenu formaciju zbog toga su stradali. Ubijeno je oko 8.000 Makedonaca, a 5.000 zarobljeno.
 
== Posle poraza ==