Eja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
New page: '''Eos''' (grč. ''Eos'', lat. ''Aurora'') bila je kći titana Hiperiona i njegove žene Tije, boginja praskozorja i jutarnje...
 
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Eos''' ([[Grčki jezik|grč]]. ''Eos'', [[Latinski jezik|lat]]. ''Aurora'') bila je kći [[Titan (mitologija)|titana]] [[Hiperion]]a i njegove žene Tije, boginja praskozorja i jutarnjeg rumenila neba.
 
Bila je lijepa kao svitanje, a i voljela je sve što je lijepo, napose lijepe muškarce te se veoma često i lako zaljubljivala. Njezin je prvi muž bio titan [[Astrej]], s kojim je rodila mnogo djece, osobito zvijezdqzvijezda i vetrova. Zatim se zaljubila u [[Melampod]]ova sina Klita, [[Atena (grad)|atenskoga]] junaka Kefala i slavnoga lovca [[Orion (mitologija)|Oriona]]. Zatim se silno zaljubila u Titona, sina [[troja]]nskoga kralja [[Laomedont]]a. Za njega se udala i živjela s njim na samom kraju svijeta, gde je on postao kraljem [[Etiopljani|Etiopljana]]. Toliko je voljela svoga supruga da je od [[Zeus]]a izmolila za njega besmrtnost, ali je zaboravila zamoliti i vječnu mladost, tako da je Titon vremenom stario i postao sasušenim i ishlapjelim starcem koji se jedva držao na nogama, i još je sve vrijeme brbljao. Na kraju se toliko skvrčio i smanjio da se pretvriopretvorio u cvrčka.
 
S Titonom je Eos imala dva sina: Emationa i [[Memnon|Memnona]]. Prvi nije polučio osobitu slavu, ali je zato MemnomMemnon postao jednim od najslavnijih junaka [[Trojanski rat|trojanskog rata]], koji je pritekao u pomoć svome stricu [[Prijam]]u. Nakon smrti Prijamova sina [[Hektor]]a postao je, zbog svoje snage i hrabrosti, vrhovnim zapovjednikom trojanske vojske. Ubrzo nakon toga poginuo je u dvoboju s grčkim junakom [[Ahilej]]em. Eos je ostala neutješna zbog sinovljeve smrti: suze koje nad njim prolijeva ljudima se na zemlji svakoga dana pokazuju kao rosa.
 
Boginja Eos zamišljana je kao lijepa žena odjevena u odjelo [[šafran]]ove boje, koja svakoga jutra izranja iz [[Okean]]a da ljudima donese svjetlo novoga dana. Uobičajeni su joj [[epitet]]i bili "ružoprsta" ili "jutrorodna", a prikazivana je s velikim krilima, obično na kolima koje vuku bijeli ili ružičasti krilati konji. Osobitih joj počasti [[Grci]] nisu iskazivali: jutro se rađa samo, bez ljudske pomoći ili zazivanja, i samo po sebi nije ljudima ni korisno niti štetno.