Luka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
New page: Luka je postrojenje za pristajanje brodova te ukrcaj, prekrcaj ili iskrcaj tereta ili putnika s brodova i na njih, te ih temeljem toga dijelimo na putničke i teretne luke. Ako su tereti s...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{otheruses}}
Luka je postrojenje za pristajanje brodova te ukrcaj, prekrcaj ili iskrcaj tereta ili putnika s brodova i na njih, te ih temeljem toga dijelimo na putničke i teretne luke. Ako su tereti samo jedne vrste i služe kao odlazna postaja za promet roba i dobara proizvedenih u obližnjoj tvornici, rudniku ili naftnoj rafineriji, onda ih nazivamo terminalima.
 
[[Image:Port of Kobe02s4100.jpg|thumb|right|Luka [[Kobe]]a u sumrak]]
 
'''Luka''' ili '''pristanište''' je postrojenje za pristajanje brodova[[brod]]ova te ukrcaj, prekrcaj ili iskrcaj tereta ili putnika s brodova i na njih, te ih temeljem toga dijelimo na putničke i teretne luke. Ako su tereti samo jedne vrste i služe kao odlazna postaja za promet roba i dobara proizvedenih u obližnjoj tvornici, rudniku ili naftnoj rafineriji, onda ih nazivamo terminalima[[terminal]]ima.
 
Obično se nalazi na obali mora, jezera, rijeka ili kanala te ih temeljem tih svojstava dijelimo na morske, riječne ili jezerske luke.
Linija 9 ⟶ 13:
Veće luke imaju i svoje brode za posebne namjene.
 
Zbog svoje važnosti za svoj gospodarskiprivredni okoliš, a radi uređenosti poslovanja i spriječavanja svih zlouporaba, i državna zakonodavstva (svih upravnih razina) imaju posebne skupine zakona i propisa koje se strogo bave lučkim stvarima, a i same luke imaju svoje uprave i pravilnike kojima se svi korisnici lučkih usluga se moraju podrediti.
 
[[Category: Promet]]
[[Category: Pomorstvo]]
 
==Vanjski linkovi==
* [http://www.aapa-ports.org/Industry/content.cfm?ItemNumber=900&navItemNumber=551 Port rankings from the AAPA]
* [http://www.aapa-ports.org/files/Statistics/WORLD%5FPORT%5FRANKINGS%5F2004.xls World Port Rankings 2004, by metric tons and by TEUs, American Association of Port Authorities] ('''[[Microsoft Excel|xls]] format''', 26.5kb)
* [http://www.noonsite.com/text/Countries Information on 1,613 ports in 191 countries from Noonsite.com]
 
 
[[ar:ميناء]]
[[bg:Пристанище]]
[[br:Porzh (evit listri)]]
[[ca:Port]]
[[cs:Přístav]]
[[da:Havn]]
[[de:Hafen]]
[[el:Λιμάνι]]
[[en:Port]]
[[es:Puerto marítimo]]
[[fa:بندر]]
[[fr:Port (marine)]]
[[he:נמל]]
[[hr:Luka]]
[[ko:항구]]
[[ja:港湾]]
[[it:Porto_%28struttura%29]]
[[lt:uostas]]
[[no:Havn]]
[[pl:Port morski]]
[[pt:Porto (transporte)|Porto]]
[[ro:Port]]
[[ru:Порт]]
[[simple:Port]]
[[sl:Pristanišče]]
[[fi:Satama]]
[[sv:Hamn]]
[[tl:Pundahang pandagat]]
[[zh:港口]]