Satmarski mir – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 8:
*Knezu Rakociju određen je krajnji rok od tri nedelje da se priključi sporazumu i zakune kralju na vernost.
*Predviđena je amnestija za sve ustanike, uključujući i povratak njihovih konfiskovanih dobara, ukoliko u roku od tri nedelje polože zakletvu na vernost i primanje domaćih vojnika u carsku službu, odnosno pravo da mogu da se vrate u svoju matičnu zemlju. Svaki vojnik, koji je zbog hrabrosti postao ''libertinus'' (lat. oslobođenik, slobodnjak), odnosno oslobođen od [[Kmetstvo|kmetstva]], zadržava taj status. Stranim vojnicima u ustaničkoj vojsci biće izdate isprave za slobodan povratak u svoju zemlju.
*Njegovo Veličanstvo proklamuje u Ugarskoj i Transilvaniji versku slobodu za prihvaćene religije (pod tim se misli na augzburšku i helvetsku konfesiju). Potvrđeni su prihodi sveštenstva. Pomilovanim ustanicima ostavlja se sloboda da iznesu pred Njegovo Veličanstvo ili Ugarski sabor svoje žačležalbe koje se tiču vere.
*Dobra udovica i siročadi ne smeju da se konfiskuju.
*Pristalice pokreta u egzilu mogu da traže amnestiju i posle utvrđenog datuma. General Štajnvile dobija punomoćje da pomiluje one Transilvance, koji se bude vratili iz Moldavije i [[Kneževina Vlaška|Vlaške]]. On se može pitati za povratak na prethodne funkcije, a generalmaršal Palfi će takve zahteve podržati. Jasi, Kuni i Hajduci zadržavaju svoje slobode.