Ibrahim Rugova – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Ibrahim Rugova''' (rođen [[2.12.|2. decembra]] [[1944]]. u selu [[Crnce]], u opštini [[Istok (Kosovo)|Istok]]; umro [[21.1.|21. januara]] u [[Priština|Prištini]]). Osnovnu školu je završio u Istoku, a srednju u [[Peć (Kosovo)|Peći]]. Diplomirao je 1971. i pet godina kasnije magistrirao [[Albanska književnost|albansku književnost]] na [[Univerzitet u Prištini|Univerzitetu u Prištini]]. Specijalizaciju je završio u Parizu na Školi za visoke studije društvenih nauka kod Rolana Barta i doktorirao u Prištini 1984. na temu "Pravci i premise albanske književne kritike". Bio je urednik studentskog časopisa "Bota e re" i "Dituria", književni kritičar, asistent na Albanološkom institutu u Prištini i profesor književnosti.
 
Na političku scenu stupio je kao predsednik Društva književnika Kosova, oko kog se okupljao albanski separatistički pokret na Kosovu i jedan je od potpisnika Apela 215 kosovskih intelektualaca, 1989, kojim su se oni izjasnili protiv Amandmana na Ustav Srbije kojima je ukinuta autonomija Kosova. Zbog toga je isključen iz Saveza komunista Jugoslavije, a međunarodna javnost ga je prihvatila kao disidenta i borca za ljudska i politička prava Albanaca na Kosovu.
 
Početkom decembra 1989. Rugova je osnovao prvu političku stranku na Kosovu, [[Demokratski savez Kosova]], čiji je lider bio do 23. februara 2005, kada se povukao uz obrazloženje da ima brojne obaveze kao [[predsednik Kosova]].
 
Pod njegovim rukovodstvom 2. jula 1990. albanski delegati Skupštine Kosova, bez učešća predstavnika drugih državotvornih naroda, doneli su jednostranu i nelegalnu Ustavnu deklaraciju, kojom su Kosovo proglasili republikom. Tri dana kasnije, Skupština Srbije donela je odluku o raspuštanju Skupštine Kosova, nakon čega su Albanci na Kosovu formirali paralelne institucije, uključujući škole. U septembru 1996. Rugova i Milošević odvojeno su potpisali Sporazum o normalizaciji nastave na Kosovu, posle dugotrajne i zakulisne medijacije katoličkog udruženja Sveti Eđidije, ali Sporazum nikada nije sproveden.
 
Strpljivost i zagovaranje mirnog otpora režimu [[Slobodan Milošević|Slobodana Miloševića]] na putu ka nezavisnosti Kosova glavna su obeležja politike koju je sprovodio tokom desetogodišnje zaoštrene kosovske krize, što mu je donelo nadimak Kosovski Gandi.