SZPD Neven – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m popravak rednih brojeva učesnika proslave
m Dodavanje imena horovođa
Red 17:
==== Istorijat ====
-------------------
Od svojih početaka "NEVEN" je imao izuzetnu podršku od [[Zanatski dom|Kola Srpske Zanatlijske Omladine]] čiji se članovi u SZPD"NEVEN" uče notalnom pevanju i sviranju. Sa druge strane podršku Nevenu je davalo [[Zanatski dom|UdruženjeZadruga Srba Zanatlija Novosađana]] Novog Sada, jer su kao stalež imali veliku želju da se njihov rad dodatno afirmiše u javnosti i shvatali da je očuvanje korena kulture jednog naroda garancija njegovog opstanka. Uz rad na muzičkom opismenjavanju svojih članova, pažnja je od samog starta usmerena na horsko pevanje. U somboru je 25.decembra 1910.godine formiran ''Savez srpskih pevačkih društava'' čiji je "NEVEN" bio član, a sam Savez je obuhvatao 47 družina iz cele Austrougarske carevine. Od 7 - 9.juna 1914.godine u samo predvečerje I svetskog rata, održana je u Somboru prva i jedina smotra srpskih horova tzv. ''pevačka Slava''. Nastupile su 23 horske družine iz svih krajeva austro-ugarske a SZPD"NEVEN" je osvojio treće mesto. U bogatom društvenom životu i razvoju Novog Sada su u to vreme učestvovala mnoga društva. Uglavnom su bila vezana za crkvu ili udruženje. Članovi dramske sekcije SZPD"NEVEN" su priređivali ''"diletantske"'' predstave koje su se "za lepog vremena" održavale na otvorenom prostoru i završavale su se igrankama. "NEVEN" je davao Svetosavke balove i tradicionalno održavao svoju priredbu (danas bi to kazali koncert) na drugi dan Božića. Zbog spremnosti da na oltar srpske duhovnosti nesebično prinese svoju žrtvu "NEVEN" je bio prihvaćen kako od građana Novog Sada tako i cele kraljevine. Između ostalog "NEVEN" je bio član Odbora za podizanje spomenika Svetozaru Miletiću i jedan od učesnika na svečanosti otkrivanja spomenika. Zato nimalo ne čudi podatak da je 1925.godine o proslavi 25. godišnjice osnivanja, "NEVEN" podario novosađanima priredbu sa oko 1000 učesnika. Tada su uz novosadska, gostovala društva iz Sombora, Vukovara, Dalja, Skoplja, Kragujevca, Subotice, Rume i Pančeva. Osveštana je zastava koja se danas - uz sačuvanu arhivsku građu nalazi u [[Novi Sad|Muzeju grada Novog Sada]]. Zastavu je poklonio čuveni dr Gedeon Dunđerski koji je bio i zastavin kum a celoj priredbi proslave je bio pokrovitelj tadašnji ministar prosvete [http://www.hr.wikipedia.org/wiki/Svetozar_Pribićević/Pribićević Svetozar Pribičević]. <br/>
 
==== Proslava 25 godina rada 1900 - 1925. ====
Red 49:
Na Oplencu 1934.godine je Srpsko Zanatlijsko Pevačko Društvo "NEVEN" održalo pomen blagopočivšem [[Aleksandar I Karađorđević|kralju Aleksandru I Karađorđeviću]].
 
Najveći uspesi društva su vezani za Hor koji je u periodu izmedju dva svetska rata konstantno brojao 80 pevača. Zahvaljući vrsnim horovođama (danas su to dirigenti) poput '''D.Jovana Judla, Danijela Hruza''', Jovana Bernštajna, Emanuela Dragona, Isidora Bajića, Đorđa Gajina, Pavla Figurovskog, [[Branko Čenejac|Branka Čenejca]] i Đorđa Gajina, "NEVEN" je nastupao od Sombora preko Oplenca, Cetinja i Bitolja. A u Novom Sadu je zbog pevačkih kvaliteta imao ''"prvenstvo pojanja"'' u svim pravoslavnim hramovima.<br/>Društvena slava je [[Đurđevdan]] i tog dana se u prepodnevnim satima okupljalo članstvo i viđeni novosađani da je obeleže.
[[File:SZPDNEVEN_stara_tabla.jpg|left|frame|<center>stara tabala - uklonjena 1961.godine sa Zanatskog Doma Zanatlijko Kulturno Umetničko Društvo "NEVEN"</center>]]
SZPD"NEVEN" je radilo tokom II svetskog rata sa Pravilima na mađarskom - jeziku okupacionih vlasti, a posle rata je radilo pod imenom Zanatlijsko Kulturno Umetničko Društvo "NEVEN" sve do kraja 1960.godine. Posle rata, raspadom OKUD"Đorđe Zličić" dolazi do omasovlenja članstva.<br/>Veoma aktivno radi Hor, Dramska sekcija (čije su crno bele fotografije prikazane), Orkestar i Folklor. Do prestanka rada je došlo jer je i novim vlastima smetala pravoslavna orijentacija društva, pa su na prevaru pod pričom da će se formirati nova ustanova u koju će se mnoga društva uključiti, naredili da ZKUD"NEVEN" prestane sa radom. Ta nova ustanova koja se zvala "Omladinski klub umetnosti" - svega 2 godine po prestanku rada "NEVEN"a i sama prekida rad. Kompletna garderoba i dva kompleta tamburaških instrumenata čiji je vlasnik bio "NEVEN" su pohranjena u Depo SAP Vojvodine, a kada 1962.godine je formirano Akademsko Kulturno Umetničko Društvo "Sonja Marinković" pri Univerzitetu u Novom Sadu - to im je dato kao osnovna sredstva. Tako je posle 60 godina prestalo sa radom jedno od najstarijih i najuglednijih društava u Novom Sadu. Pokušaji reosnivanja nisu dali rezultate i novosadski "NEVEN" zaboravljen.