Prvi makedonski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 15:
Filip je u međuvremenu širio teritorije do blizu granica Ilirije. Plan mu je bio da zauzme obalu Ilirije, pa onda teritorije između obale i Makedonije. Tako zauzetu teritoriju bi koristio kao rutu kojom bi mogao preći tesnac do [[Italija|Italije]]. Mnogo se bojao rimske flote, tako da kad je prvi put krenuo prema Apoloniji u Iliriji, a dobio informacije o nekim rimskim brodovima, odmah se vratio, iako se radilo samo o 10 brodova.
 
==Filip V pravisklapa savezništvosavez sa Kartaginom==
Nakon pobede [[Hanibal]]a u [[bitka kod Kane|bici kod Kane]] [[216. pne.]] Filip V šalje ambasadore [[Hanibal]]u da naprave savez. U ljeto [[215. pne.]] sklapa se sporazum [[Hanibal]]a i Filipa V , po kome se bore protiv zajedničkog neprijatelja Rimljana. Kad [[Hanibal]] sklopi mirovni sporazum sa Rimom, taj sporazum treba prisiliti Rim da preda [[Korkiru]] ([[Krf]]), Apoloniju, Epidamn, [[Faros]](Hvar), Dimalu i druge gradove.
 
Nakon Hanibalove pobede u [[bitka kod Kane|bici kod Kane]] 216. godine, Filip V je u leto 215. st. e. sklopio sporazum sa Hanibalom, po kojem je utvrđena zajednička borba protiv Rimljana. Po sporazumu, nakon planiranog poraza Rimljana, Rim je trebalo da Filipu preda [[Korkira|Korkiru]] (Krf), Apoloniju, Epidamn, Faros, Dimalu i druge gradove.
Kada su se Filipovi emisari vraćali morem Rimljani su ih zarobili i otkrili tekst sporazuma. Rim se odmah našao u problemima i šalje dodatnih 25 brodova u [[Tarantski zaliv]] u kome je već bilo 25 brodova, a sve sa ciljem da očuva jadransku obalu od moguće makedonske invazije.
 
Kada su se Filipovi emisarilegati vraćali morem Rimljani su ih zarobili i otkrili tekst sporazuma. Rim se odmah našao u problemima i šaljeposlao dodatnih 25 brodova u [[TarantskiTarentski zaliv]] u kome je već bilo 25 brodova, a sve sa ciljem da očuva [[Jadransko more|jadransku obalu]] od moguće makedonske invazije.
 
==Rat izbija u Iliriji==