Informbiro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 50:
== Početak borbe Informbiroa i KPJ ==
 
{{citat|Za mene uopšte nijesu bile bitne pojedine rečenice iz onih pisama i rezolucija. Za mene je bilo bitno samo jedno: da li ćemo ići sa Sovjetskim Savezom, socijalističkim taborom i međunarodnim komunističkim pokretom protiv imperijalizma, ili ćemo, htjeli mi to ili ne htjeli, ići sa imperijalizmom protiv Sovjetskog Saveza i međunarodnog komunističkog pokreta? Bilo mi je jasno da je stvar socijalizma u Jugoslaviji propala ako krenemo ovim drugim putem.<ref name="Ćuruvija"/>|[[Vlado Dapčević]]}}
{{citat|Buržoazija je svom svijetu nametnula nacionalizam. Nasuprot njoj, mi komunisti smo kao fundamentalni idejni stav postavili internacionalizam. Ideja komunizma i internacionalizam su nerazdvojni. Jedno bez drugog je nezamislivo. Prema tome, mi smo tada morali da biramo: ili buržoaski nacionalizam ili komunistički i proleterski internacionalizam. Trećeg nije bilo.<ref name="Ćuruvija"/>|[[Vlado Dapčević]]}}
 
Još pre donošenja Rezolucije došlo je do sukoba u KPJ. Staljinovu liniju su branili [[Andrija Hebrang]] i [[Sreten Žujović|Sreten Žujović Crni]]. Kasnije su i jedan i drugi isključeni iz CK KPJ. Odmah nakon objavljivanja Rezolucije Informbiroa došlo je do velikih promena i u vojnom vrhu. U pokušaju da pređe na teritoriju Rumunije ubijen je načelnik [[Generalštab]]a, general-pukovnik [[Arso Jovanović]]. U istoj akciji uhvaćeni su general-major [[Vlado Dapčević]] i [[Branko Petričević Kađa]]. General avijacije [[Pero Popivoda]] je iskoristiouspeo nepažnju na aerodromu iilegalno odleteoodleteti za Rusiju. Tamo je dobio čin general-majora Sovjetske vazdušne avijacije.
Još pre donošenja Rezolucije u Bukureštu došlo je do pometnji u KPJ.
 
Staljinovu liniju su branili [[Andrija Hebrang]] i [[Sreten Žujović|Sreten Žujović Crni]]. Kasnije su i jedan i drugi isključeni iz CK KPJ. Odmah nakon objavljivanja Rezolucije Informbiroa došlo je do velikih promena i u vojnom vrhu. U pokušaju da pređe na teritoriju Rumunije ubijen je načelnik [[Generalštab]]a, general-pukovnik [[Arso Jovanović]]. U istoj akciji uhvaćeni su general-major [[Vlado Dapčević]] i [[Branko Petričević Kađa]]. General avijacije [[Pero Popivoda]] je iskoristio nepažnju na aerodromu i odleteo za Rusiju. Tamo je dobio čin general-majora Sovjetske vazdušne avijacije.
 
Počele su neverovatne ekonomske igrarije. Dolazilo je do povlačenja kreditnih ugovora, zaključenih sporazuma i novčanih pomoći. Drvene kutije pune propagandnog materijala se šalju niz [[Dunav]] do Jugoslovenskih obala. Počinje veliko naoružavanje stranih armija. Došlo je do aktiviranja [[Tršćanska kriza|Tršćanske krize]], jer su Jugosloveni optuživani da gomilaju vojsku prema [[Trstu]] u nameri da ga bombarduju.