Informbiro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Komunistički informacioni biro''', ili, skraćeno, '''Kominform''', '''Kominformbiro''' ili '''Informbiro''' su kolokvijalni nazivi za organizaciju koja se službeno nazivala '''Informacioni biro komunističkih i radničkih partija''' i predstavljala međunarodnu organizaciju [[komunistička partija|komunističkih partija]], koja je delovala od 1947. do 1956. Informbiro je predstavljao prvu formalnu organizaciju komunističkih partija nakon raspuštanja Treće internacionale ([[Kominterna]]) tokom [[drugi svetski rat|drugog svetskog rata]], a osnovan je 1947. kao njen naslednik i jedan od temelja [[Istočni blok|Istočnog bloka]], nastalog raspadom ratne [[Saveznici u drugom svetskom ratu|antihitlerovske koalicije]], početkom [[hladni rat|hladnog rata]] i uspostavom [[SSSR|sovjetske]] hegemonije nad [[Istočna Evropa|Istočnom Evropom]]. Izraz je na prostoru [[SFRJ|bivše Jugoslavije]] postao sinonim za period u kome se vladajući režim na čelu s [[Titom]] i [[KPJ]] ogradio od [[Staljin]]ovog SSSR-a, a što je dovelo do početka neprijateljstva tadašnje Jugoslavije sa novostvorenim Istočnim blokom, ekonomske krize, ratnih napetosti i pojačanja unutrašnje represije prema stvarnim ili navodnim pristašama Staljina u Jugoslaviji čiji je najzloglasniji simbol [[Goli otok]].
 
Istorija Informbira se obično deli u tri etape. U prvoj etapi ([[1947]]. - [[1948]].), započeto je pričvršćivanje zemalja radničkog pokreta, da bi već u drugoj fazi ([[1947]]. - [[1953]].), Informbio bio jedino okrenut protiv [[KPJ]], koja je odbila da se povinuje njegovom diktatu. Treći i poslednji period Informbiroa ([[1953]]. - [[1956]].) se naziva još i proces "destaljinizacije", odnosno etapa poraza samog Informbiroa. Za vreme postojanja, Informbiro je imao ukupno tri zasedanja. Prvo je održano u [[Beograd]]u (decembar [[1947]].), drugo u [[Bukurešt]]u (jun [[1948]].) i treće u [[Budimpešta|Budimpešti]] (novembar [[1949]].).
Istorija Informbira se obično deli u tri etape.
 
Izraz Informbiro je na prostoru [[SFRJ|bivše Jugoslavije]] postao sinonim za period u kome se vladajući režim na čelu s [[Titom]] i [[KPJ]] ogradio od [[Staljin]]ovog SSSR-a, a što je dovelo do početka neprijateljstva tadašnje Jugoslavije sa novostvorenim Istočnim blokom, ekonomske krize, ratnih napetosti i pojačanja unutrašnje represije prema stvarnim ili navodnim pristašama Staljina u Jugoslaviji čiji je najzloglasniji simbol [[Goli otok]].
U prvoj etapi ([[1947]]. - [[1948]].), započeto je pričvršćivanje zemalja radničkog pokreta, da bi već u drugoj fazi ([[1947]]. - [[1953]].), Informbio bio jedino okrenut protiv [[KPJ]], koja je odbila da se povinuje njegovom diktatu. Treći i poslednji period Informbiroa ([[1953]]. - [[1956]].) se naziva još i proces "destaljinizacije", odnosno etapa poraza samog Informbiroa.
 
Za vreme postojanja, Informbiro je imao ukupno tri zasedanja. Prvo je održano u [[Beograd]]u (decembar [[1947]].), drugo u [[Bukurešt]]u (jun [[1948]].) i treće u [[Budimpešta|Budimpešti]] (novembar [[1949]].).
 
== Osnivanje Informbiroa ==