Tohome – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Automated import of articles
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Clean
Red 1:
'''Tohome''' (Big Tohome).– /Tohome prema Ibervilleu znači "little chief", očita je greška ,smatra Swanton. Prema drugom mišljenju ime je došlo od choctawskog, u značenju "white" ili "shining",/ pleme američkih Indijanaca sa [[Tombigbee]] Rivera u okolici [[McIntosh's Bluff]]-a, jezično pripadnici porodice [[Muskhogean]], i bliži srodnici [[Mobile Indijanci|Mobile]] Indijanaca. Tohome su kao i sva ostala jugoistočna Muskhogean plemena bili sjedilački ratari i lovci. Godine 1771. ili možda malo kasnije udružuju se sa [[Choctaw]]ima i do 1800. se vode kao nestali.
 
== Povijest ==
 
Kartografija ukazuje da su Tohome nekoć živjeli uz jedan vodeni tok koji je bio poznat kao Oke Thome, danas poznata kao Catoma Creek, pripada slivu Alabame u koju utječe nedaleko [[Montgomery, Alabama|Montgomeryja]]. U De Luninim pričama Tombigbee se naziva imenom "River of the Tome." Godine [[1702.]] Iberville ih naziva prijateljskimj plemenom. Godine 1705. oni su pod franuskom zaštitom pred nasrtljivim [[Alabama Indijanci]]ma što učestvovahu u uništenju plemena [[Apalachee]]. Pleme kasnije ulazi u savez sa Mobile Indijancima, savez i potraje sve dok jedan Tohome nije ubio neku Mobile-ženu. Izazivaju nevolje i dalje, pa [[1715.]] ubiju engleskog trgovca Hughesa što je putovao kopnom iz [[Južna Karolina|Južne Karoline]] za Mobile.
Tohome bijahu podijeljeni na dvije skupine, jedna je poznata kao Tohome ili Big Tohome i Little Tohome, poznatiji kao [[Naniaba]]. Imena sela nisu poznata, osim onih što nose plemenska imenima.
 
Red 10:
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.fourdir.com/tohome.htm Tohome]
* [http://www.accessgenealogy.com/native/tribes/muskhogean/tohomeindianhist.htm Tohome Indian Tribe History]
 
[[Kategorija:Muskhogean]]
[[Kategorija:Jugoistočni Indijanci]]
[[Kategorija:Indijanci, Alabama]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]