Razlike između izmjena na stranici "Pomo"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 7 godina
m
Clean
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-</ref> +</ref>))
m (Clean)
 
[[Datoteka:Edward S. Curtis Collection People 100.jpg|mini|200px|Djevojka iz plemena Pomo]]
[[Datoteka:Pomo 19th century basket 1 CAC.JPG|mini|Pomo košara]]
'''Pomo''' je kolektivno ime za indijanska plemena iz [[Kalifornija|Kalifornije]], koja se služe jezicima porodice [[Kulanapan]]. Tradicionalno su bili podijeljeni po plemenima: [[Balló Kaì Pomo]] (Ballo Ki), [[Batemdikáyi]], [[Búldam Pomo]], [[Chawishek]], [[Choam Chadila Pomo]], [[Chwachamajù]], [[Dápishu]], [[Eastern People]], [[Erío]], [[Erússi]], Gallinoméro, [[Gualála]], [[Kabinapek]], [[Komácho]], [[Kulá Kai Pomo]], [[Kulanapo]], [[Láma]], [[Misálamagun]], [[Mitoám Kai]], [[Poam Pomo]], [[Senel]], [[Shódo Kaí Pomo]], [[Síako]], [[Sokóa]], Ukiah (Yokáya, [[Yokaia]]), i [[Yusâl]].
 
Plemena [[Kai Pomo]], [[Kastel Pomo]] i [[Kato Pomo]] pripadaju [[Kato]] Indijancima i porodici [[Athapaskan]]. – Danas danas su podijeljeni na 72 plemena <ref>[https://eee.uci.edu/clients/tcthorne/NewDirections/5thgradestandardspresentation.htm Teaching California Indian History: A Tale of Destruction and Survival]</ref> i nastanjeni po malenim rezervatima. -Eksperti su u košaraštvu i poznati po bradama koje ovi Indijanci znaju imati.
Ime Pomo došlo je po završecima u nekim njihovim plemenskim imenima čije značenje nije poznato. Ime Nokonmi dali su im [[Yuki]].
 
== Lokacija ==
[[Datoteka:Pomoan langs.png|mini|200px|Govorno područje jezika plemena Pomo]]
 
== Geografska podjela i sela ==
Pomo Indijance autori zbog brojnosti njihovih plemena jednostavno su podjelili na nekoliko zemljopisnih skupina, i to na Northeastern Pomo što su imali 4 sela, [[Eastern Pomo]] (6 sela), [[Southeastern Pomo]] (3), [[Northern Pomo]] (29), [[Central Pomo]] (12), [[Gallinomero]] Indijanci (11), i [[Gualala]] (8).
 
== Etnografija ==
=== Košaraštvo ===
 
Košaraštvo je najpoznatija umjetnost Pomo Indijanaca, i oni su u Kaliforniji na glasu kao najbolji košaraši. Proizvode košare od šiblja svih namjena i velićina, pa i onih minijaturnih. -Košare Indijanci proizvode od raznog vrsta bilja, kao što su vrbe (Salix), ili pustinjske vrbe / &quot;desert willow&quot; /. Nadalje koriste šaš (Carex) i Scirpus (bullrush), a tradicionalni izvor za dobivanje crvene boje je 'judino drvo' /Cercis/ u Americi nazivano popularnim imenom 'redbud'.
 
== Pomo danas ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.hiddenhistory.com/page3/swsts/calif-1.HTM#Pomo Swanton]
* [http://www.kstrom.net/isk/art/basket/pomohist.html Pomo Indians: Brief History]
* [http://www.fourdir.com/pomo.htm Pomo (linkovi)]
 
{{Commonscat|Pomo}}
[[Kategorija:Kalifornijski Indijanci]]
[[Kategorija:Indijanci, Kalifornija]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]