Mohave – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Automated import of articles
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Clean
Red 6:
== Ime ==
 
Ime Mohave, po Swantonu, došlo je od domorodačkog ''hamakhava'' što se odnosi na Needles u značenju ''three mountains''. Isto značenje ima i [[Havasupai]] ime ''Wamakava''. Prema samim Indijancima ime dolazi iz dvije riječi, ''aha'', koja znači 'water', i ''macav'', 'alongside'. Pleme se u povijesti, kažu sami Indijanci, nazivalo ''Pipa Aha Macav'', odnosno – ''the people by the water''. Font ove Indijance ([[1775]]) naziva ''Soyopas''; Kod [[Pima]] i [[Papago]] Indijanaca nazivani su ''Naks'-at'', i od [[Tulkepaya]] ''Wili idahapá''.
 
== Povijest ==
Mohave možda prvi susreće Alarcón [[1540]]., Ońate [[1604]]. i 1775.-1776. nalazi ih Garcés koji navodi njihova sela ''Pasion'', ''San Pedro'' i ''Santa Isabel''. Ugovora sa vladom [[SAD]]-a nemaju, nego je aktom kongresa 1865. utemeljen rezervat Colorado River za njih i Chemehueve, sa kojima oni za dvije godine (1867) dolaze u rat. Godine 1880. utemeljen je i rezervat Fort Mojave, na tromeđi država [[Arizona]], [[Kalifornija]] i [[Nevada]].
 
== Etnografija ==
Red 17:
''Društvo''
 
U 16. stoljeću , u vrijeme kada u njihovu zemlju dolaze Španjolci, Mohave su se sastojali od tri skupine, to su sjeverni ''Matha lyathum'', što su živjeli od Black Canyona do Mohave Valleya; središnji su ''Hutto-pah'', naseljeni u središnjem dijelu Mohave Valleya; teritorij na jugu pripada grupi ''Kavi lyathum'', što se prostire od Mohave Valleya do Needles Peaksa. Mohave su imali klanski sistem, što im ga je u 'First Time' dao [[Mastamho]]. Mastamho je jedan od dva sina najstarijeg duha zvanog [[Matavilya]], brat mu se zvao Kaatar, a sestra (kćerka od Matavilye ''Frog''; 'Žaba'). Mastamho je Mohavama dao 22 patrilinearna klana (danas su svedeni na 18), a djeca dobivaju ime po očevom klanu. Nasljedni poglavica, nazivan ''aha macav pina ta’ahon'', zajedno sa vođama tri regionalne grupe Mohave, predvodi narod, ali samo uz njihovu potporu.
Vizije i snovi, tipični Indijancima, na Mohave su imali veliki utjecaj. Snovi, ''su’mach'', gledani su kao izvor znanja. Uz njihovu pomoć snivač je u stanju vratiti se u vremena stvaranja, gdje će mu biti otkriveno porijeklo stvaranja svih stvari. Veliki snovi i vizije bit će ispričane plemenu kao ''Velike priče'' i ''Pjesme''.
 
== Vanjske poveznice ==
{{Commonscat|Mohave}}
* [http://www.nps.gov/moja/mojahtm1.htm Mojave Indians]
* [http://www.johngregg.com/gra1.htm Grapevine Canyon Petroglyphs]
 
[[Kategorija:Yuman]]
Red 29:
[[Kategorija:Kalifornijski Indijanci]]
[[Kategorija:Indijanci, Arizona]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]