Razlike između izmjena na stranici "Massachuset"

Dodano 18 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
Clean
(Automated import of articles)
 
m/м (Clean)
 
== Ogranci i bande ==
Johnson (1881) govori o 3 'kraljevstva' koja predvode ''sagamore'' (titula identichna su '' 'sachem' ''-u (sachemship), ili '' 'sagamoreship' ''-a (poglavištva; ''chiefdoms''), koji su u biti pogalvice. Speck (1928) identificira 6 glavnih 'plemena' (divisions) među njima koji nazivani prema njihovima poglavicama, a dvije su od njih dalje podijeljene na manje segmente. To su:
 
1) ''Band of [[Chickataubut]]'', koji se segmentiraju na na bande Wampatuck i Obatinnewat, oni življahu u krajevima južno od Charles Rivera i zapadno do Ponkapog Ponda. Sagamoresi su se zvali Wampatuck od prve i [[Obatinnewat]] ili Obtakiest od druge skupine
2) Band of Nanepashemet, na cijelom području sjeverno od Charles Rivera. Nanepashemetovo područje razdjeljeno je na njegova 3 sina: Winnepurkit, područje oko Deer Islanda i Boston Harbor; [[Wonohaquaham]]u pripada teritorij oko [[Chelsea, Massachusetts|Chelsea]] i [[Saugus]]a; Montowampate, posjede oko ''Lynn''-a i ''Marblehead''-a
 
3) Band of Manatahqua, Nahant i Swampscott.
 
4) Band of Cato, 5 milja istočno od Concord Rivera.
 
5) Band of Nahaton, oko [[Natick]]a.
 
6) Band of Cutshamakin (Cutshamequin, ili Kutchamakin), oko [[Dorchester, Massachusetts|DorchesterDorchestera]]a, [[Sudbury, Massachusetts|SudburySudburya]]a, and [[Milton]]a.
 
== Sela ==
* [[Conohasset]], oko [[Cohasset]]a.
* [[Cowate]], "Praying Indians," na slapovima [[Charles River]]a.
* [[Magaehnak]], možda "Praying Indians," 6 milja od Sudbury-ja.
* [[Massachuset]], lokacija nepoznata.
* [[Mishawum]], u [[Charlestown]]u.
* [[Mystic, indijansko selo (Massachuset)|Mystic]], u Medford.
* [[Nahapassumkeck]], na sjeveru okruga Plymouth, možda na obali.
* [[Natick]], "Praying Indians," kod sadašnjeg Naticka.
* [[Neponset]], na Neponset Riveru kod Stoughtona.
* [[Nonantum]], na Nonantum hill Newton.
* [[Pequimmit]], "Praying Indians," blizu Stoughtona.
* [[Pocapawmet]], na južnoj obali Massachusetts Baya.
* [[Punkapog]], "Praying Indians," kod Stoughtona.
* [[Sagoquas]], južno od Cohasseta.
* [[Saugus]], blizu [[Lynn]]a.
* [[Seccasaw]], na sjeveru okruga Plymouth.
* [[Titicut]], "Praying Indians," ovo možda pripada plemenu Wampanoag, u današnjem Middleboroughu.
* [[Topeent]], na sjevernoj obali okruga Plymouth.
* [[Totant]], na ili blizu Bostona.
* [[Totheet]], na sjevernoj obali okruga Plymouth.
* [[Wessagusset]], blizu [[Weymouth]]a.
* [[Winnisimmet]], u današnjem Chelsea.
* [[Wonasquam]], blizu Annisquam, okrug Essex.
 
== Povijest ==
Prva osoba koja je susrela Massachusete vjerojatno je 1497. bio [[Giovanni Caboto]] (1450–1499), ali prvi tko ih poimence spominje bio je [[John Smith]] koji je ostavio vrijedne zapise o njima, dok je 1614. istraživao novo-englesku obalu. Kroz vrijeme boravka ovih ranih istraživača, od [[1614]]. do [[1617]]. Massachusete su pokosile 3 zasebne epidemije. Istovremeno i neka neidentificirana plemena sa sjevera napadaju njihova sela. U vrijeme [[Pilgrimi|Pilgrima]] (1620), prvih doseljenika u [[Nova Engleska|Novu Englesku]] sela Massachuseta su napuštena, ili će to uskoro biti. Kada su prvi puritanci [[1629]]. naselili [[Boston]], preostalo ih je tek 500 od kojih će mnoge [[1633]]. pokositi [[boginje]]. Indijanci Nove Engleske, među kojima i Massachuseti, smjetiti će se na 14 (po Sultzmanu, po drugima 11) posebnih sela za 'Praying' Indijance. [[John Eliot]] koji će [[1631]] dojedriti na brodu ''Lyon'' u Novi svijet, utemeljit će [[1651]]. prvi kršćanski indijanski grad u [[Natick]]u, gdje će održavati propovijedi svaka dva tjedna za svoga života. Eliot je propovijednik i prevodilac, i 1663 na jeziku Naticka tiskati će prvu [[Biblija|Bibliju]] u Novom svijetu. Massachuseti ipak kao posebno pleme od [[1640]]. više ne postoje. Godine [[1665]] nakon napada [[Mohawk]] ratnika na Praying Indijance kod [[Boston]]a, ''sachem'' [[Wampatuck]] (''White Deer'') priključuje se ratu između novoengleskih i [[Mohawk]] Indijanaca i [[1669]]. predvodi napad na njihovo selo Gandouagu, ali pr tome i gine, vjerojatno na povratku kući. Njegov sin [[Charles Josiah]] 1671. postaje sachem. kroz 6 godina do [[1677]]. preostat će tek 7 od 14 '' 'gradova' '' Praying Indijanaca, njih oko 300. Mnogi su pobijeni od kolonijalnih vojnika, poginuli u ratovima, ili pak protjerani u egzil. Konstantan pad njihovog broja ipak nije završio njihovim nestankom. PotomciPraying Indiajnaca iz Punkapoga i danas žive u blizini gradova [[Canton (Massachusetts)|Canton]], [[Mattapan]] i [[Mansfield]] u Massachusettsu, državi koja je po njima dobila ime.
 
== Etnografija ==
Massachuseti su nažalost nestali kao organizirano pleme, prije nego što su bili dobro proučeni. Njihov život svakako je nalikovao životu susjednih Algonquianskih plemena sa novoengleske obale. Ekstenzivno su se bavili uzgojem kukuruza, 'squash'-tikava, graha i duhana, te [[lov]]om i [[ribolov]]om, sezonski se krečući između utvrđenih mjesta za izvorima hrane. Pleme je podijeljeno po bandama, svaka pod vodstvom svoga [[sachem]]a. Ljetna sela nalazila su se u blizini obale, sastavljena od 'dugih kuća' (longhouses), srednje veličine, dok su im se zimski lovački kampovi sastojali od obiteljskih [[wigwam]]a. Politički su bande Massachuseta bile nezavisne a sachem je mogla biti i žena. Sachemstvo je često puta nasljedno i prelazi sa oca na sina. Massachuseti nisu odigrali značajniju ulogu u američkoj povijesti. Od njihovog izvornog broja od 3,000 ([[1614]].), populacija im je uskoro ([[1620]].) spala na 800 duša, a [[1631]]. preostalo ih je 500, poglavito u [[Natick]]u, Nonantumu i Ponkapogu. –[[John Eliot]] (1604–1690; [http://www.greatsite.com/timeline-english-bible-history/john-eliot.html vidi]) na jeziku Natick Indijanaca (Massachuseti iz Naticka) tiska 1663 prvu bibliju [http://www.smu.edu/bridwell/specialcollections/prothroexhibit/eliotbible.htm vidi]) u Novome svijetu, dok se na engleskom otisnula tek [[1782]], što je učinio [[Robert Aitken]].
Prema informacijama iz doba [[Johna Smith]]a Massachuseti (i još neka plemena u susjedstvu) imala su vjeru u vrhovnog boga [[Kiehtan]]. On je stvorio sve ostale bogove i prvog muškarca i ženu, od kojih su potekli svi ostali ljudi.
 
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.mnsu.edu/emuseum/cultural/northamerica/massachuset.html ''Chad Coleman'', Massachuset]
* [http://www.accessgenealogy.com/native/tribes/massachuset/massachusethist.htm ''Hodge'', Massachuset Indian Tribe History]
* [http://utut.essortment.com/massachusetindi_rmry.htm Who were the Massachuset Indians?]
 
[[Kategorija:Massachuset| ]]
[[Kategorija:Algonquian]]
[[Kategorija:Indijanci, Massachusetts]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]