Machapunga – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Automated import of articles
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Clean
Red 1:
'''Machapunga''' (Mattamuskeet, Maramiskeet), pleme [[Algonquian]] Indijanaca koje je obitavalo na području današnjeg okruga Hyde u saveznoj američkoj državi [[Sjeverna Karolina]]. Već prve godine 18. stoljeća Machapunga su gotovo nestali, a njihov broj 1701. iznosio je tek oko 100 duša, uključujući 30 ratnika, čije je jedino selo bilo ''Mattamuskeet'' (Maramuskeet). Premda gotovo nestali oni se 1711-1712 priključuju Ratu Tuscarora, nakon čijeg su završetka zajedno sa [[Coree]] Indijancima smješteni na rezervat na jezeru [[Mattamuskeet]], gdje su imali samo jedno selo.
 
== Ime ==
Red 7:
Machapunga Indijanci, po svoj su prilici uz još nekoliko grupa, ostaci nekad jakog naroda [[Secotan]], koji se živjeli u [[Walter Raleigh|Raleighovo]] doba između [[Albemarle Sound]]a i [[Pamlico Sound]]a, i imali osam naselja (John White's 1-585 map.) kada je 1585-1586. utemeljena na otoku [[Roanoke Island]]u. Od starih Secotana, kaže [[Patrick H. Garrow]], indijansko stanovništvo je do 1700.-tih godina spalo na bijedne ostatke. U kasnom 17. stoljeću od [[Weapemeoc]]a su preostale 4 malene bande. [[Chowanok]]ima (Chawanoc) je broj 1709 iznosio 15 ratnika ([[John Lawson]]), a pleme [[Moratoc]] je izgleda 1700 već nestalo. [[Hatteras]] 1709. imaju 16 ratnika; Maramiskeet (30); [[Pamlico]], porijeklom od Pomouika 15 (1709). Patrick H. Garrow za ostatke Secotana smatra i [[Neusiok]]e (po Swantonu [[Iroquoian]]), porijeklom od Neuse Indijanaca, sa 15 ratnika (1709).
 
Ratom Tuscarora (trajao je od 1711 do 1715) Machapunge se sa plemenima Bay River, Pamlico i Neuse priključuju indijanskom ustanku, kojemu je dosta 'kumovao' "[[King Louther]]", poglavica [[Bear River, Algonquian|Bear River Indijanaca]]. Završetkom Rata [[Tuscarora]] obalna plemena zajedno sa Machapungama smješteno je na rezervat Mattamuskeet, a preživjeli su se sastojali uglavnom od plemena Coree i Machapunga. Prezimena Machapunga koja su se održala u 2 polovici 18. stoljeća bila su Squires i Mackey, koja vuku porijeklo od poglavica ''King Squires'' i ''King Mackey'' i drugih obitelji iz dvadesetih godina 18. stoljeća (25; 1761, prema Alex Stewart), ali će i ovi posljednji Machapunge (George i John Squires i druge obitelji) nestati u stoljeću koje slijedi.
 
== Kultura ==
Red 13:
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.fourdir.com/machapunga.htm Machapunga]
* [http://homepages.rootsweb.com/~jmack/algonqin/matta1.htm Patrick H. Garrow, The Mattamuskeet Documents: A Study In Social History]
 
[[Kategorija:Algonquian]]
[[Kategorija:Indijanci, Sjeverna Karolina]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]