Razlike između izmjena na stranici "Aburraes"

Obrisana 4 bajta ,  prije 7 godina
m
Clean
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-</ref> +</ref>))
m (Clean)
[[Datoteka:Mapa-Valle de Aburra-Antioquia.png|mini|Dolina Aburra, u njoj se danas nalaze gradovi Barbosa, Bello, Caldas, Copacabana, Envigado, Girardota, Itagüí, La Estrella, Medellín i Sabaneta.]]
'''Aburraes''' (Sing. Aburrá), indijansko pleme jezične porodice [[Chibchan]] srodno grupama [[Jamundies]], [[Liles]], [[Timbas]], [[Yamesi]]es i [[Yolo (Chibcha)|Yolo]]. Aburrá su u [[16. stoljeće|16. stoljeću]] nastanjeni u blizini današnjeg [[Medellín (Antioquia, Kolumbija)|MedellínMedellína]]a u [[Kolumbija|Kolumbiji]], provincija [[Antioquia]].
 
Dolina Valle de Aburrá u kojoj su oni živjeli naseljena je najmanje 10.000 godina. otkrio ju je Jorge Robledo koji je 1541. živio u obližnjem gradu [[Heliconia]], te je poslao Jeronima Luisa Tejela (Jeronimo Luis Tejelo) da je istraži. Dolina je po tadašnjoj procjeni imala oko 3.000 stanovnika, a domoroci su se zvali Aburra. Njihova ratobornost i nedostatak zlata, obeshrabrili su Španjolce da se u njoj nasele sve do 1574. Prema izvještajima Aburre su bili obrađivači tla koji su sadili kukuruz, crveni grah i pamuk, izrađivali tekstil i uzgajali malene zečeve, zamorce i pse<ref>[http://www.medellintravelguide.com/medellin_traveldirectorypg2.html Medellin Travel]</ref>. Godine [[1616.]], [[Francisco Herrera y Campuzano]] osnovati će na mjestu današnjeg grada [[Medellín]]a naselje San Lorenzo de Aburrá (&quot;Poblado de San Lorenzo&quot;). Indijanci što su tamo živjeli uskoro su nestali.
 
Susjedna plemena bila su im [[Yamesí]]es, [[Nutabe]], [[Niquías]], [[Pequé]], [[Evejico]] ili Ebéjico, [[Norisco]] i [[Maní]], također iz Antioquie..
[[Kategorija:Chibchan]]
[[Kategorija:Kolumbijski Indijanci]]
[[Kategorija:indijanskaIndijanska plemena]]