Emulzija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
D'ohBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: fa:نامیزه
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Emulsions.svg|thumb|'''A''' Dvije tekućine koje ne mogu činiti stabilnu smjesu; '''B''' Miješanje tekućina; '''C''' Ponovno odvajanje (nema emulgatora); '''D''' Stabilna emulzija s emulgatorom]]
'''Emulzija''' je smeša dve nemešljive [[tečnost]]i, pri čemu je jedna od ove dve tečnosti raspoređena u obliku kapi u drugoj. Tečnost koja je prisutna u obliku kapi naziva se disperzna faza, dok se tečnost u kojoj su kapi raspoređene naziva kontinualna faza. Primeri emulzija u svakodnevnom životu su mnogi prehrambeni proizvodi ([[majonez]], [[maslac]], [[mleko]], [[margarin]], [[čokolada]]), razne vrste kozmetičkih preparata, neke vakcine i medicinski preparati, boje i lakovi, [[nafta]], itd. Proces dobijanja emulzija naziva se [[emulgovanje]]. Sredstva za emulgovanje olakšavaju dobijanje emulzija i povećavaju njihovu stabilnost. Najčešće korišćena sredstva za emulgovanje su [[emulgator]]i i stabilizatori.
 
'''Emulzija''' je smjesa dviju nemješivih [[tekućina]]. To je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je '''emulgator''', tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.
== Emulzija u fotografiji ==
 
== Emulgator ==
Emulzija je, u [[Fotografija|fotografiji]], prevlaka od želatina koja sadrži mikroskopski male kristale bromida i jodida [[srebro|srebra]]; u tankom sloju nanosi se na staklenu ili filmsku ploču, ili na filmsku traku.
 
'''Emulgator''' je [[tvar]] koja [[emulzija|emulziju]] održava stabilnom.
Primjeri emulgatora u hrani su [[žumanjak]] i [[senf]]; proteini i emulgatori malih i lakih molekula su također česti.
 
Od [[kemija|kemijskih]] emulgatora (koji se ne koriste u prehrani) najčešći su razni deterdženti i sapuni koji čiste tako da raspršuju masti u sitne kapljice, a one se u tom obliku miješaju s [[voda|vodom]] i stvaraju [[emulzija|emulziju]]. To je tipično svojstvo emulgatora.
Emulgatori stvaraju homogeni sloj oko kapljica raspršene faze.
 
Vrste emulgatora:
#anionaktivni (ionogeni)
#kation-aktivni
#neionogeni
#amfotermni
#kompleksni
#netopljivi
#pseudoemulgatori
 
[[Kategorija:Kemija]]
 
{{klica-hemija}}