Rimski London – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 7:
Vjeruje se da je Londinijum svoj vrhunac imao oko godine 140. kada se procjenjuje da je imao između 45.000 i 60.000 stanovnika. Arheološki ostaci iz tog perioda sugeriraju kako je grad bio ne samo bogat, nego imao i [[kozmopolitanstvo|kozmopolitanski]] karakter, te da su u njemu živjeli podanici iz svih dijelova Carstva.
 
Londinijum je, pak, doživio nagli pad stanovništva između 165. i 195. za koga historičari pretpostavljaju da je bio posljedica [[Antoninska kuga|Antoninske kuge]]. Nešto kasnije je oko grada sagrađen [[Londonski zid]], jedan od najvećih fortifikacijskih objekata u rimskoj Britaniji, a koji će u kasnijim vijekovima odrediti granice londonskog [[City of London|Cityja]]. Vjeruje se da je izgradnju zida potakla politička kriza Carstva, koja je djelomično otklonjena pod vladavinom cara [[Septimije Sever|Septimija Severa]]. Oko godine 200. je rimska provincija Britanija podijeljena, a Londinijum je postao sjedište novostvorene južne provincije [[Britannia Superior]].
 
Godine 286. je u Britaniji otpočeo [[Karauzijev ustanak]], i provincija se sljedećih deset godina nalazila pod vlašću odmetnutih komandanta i samozvanih careva. Takvo je stanje prekinuto tek kada je godine 296. intervenirao car [[Konstancije Klor]], pri čemu se jedna od najvećih bitaka vodila u samom Londinijumu. Iako je početkom 4. vijeka zabilježen određen napredak grada, kasnije je slabljenje [[Zapadno Rimsko Carstvo|Zapadnog Rimskog Carstva]] dovelo i do postepenog slabljenja Londinijuma. Grad je, sudeći po arheološkim nalazima, još uvijek postojao nekoliko decenija nakon [[rimskog napuštanja Britanije]], da bi od sredine 5. vijeka i sam bio napušten. Kada se to točno dogodilo, nije poznato, a područje Londona je ponovno naseljeno tek od strane [[Anglosaksonci|Anglosaksonaca]] u 7. vijeku.
 
==Eksterni linkovi==