Hiralnost molekula – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 19:
Ugljenikov atom za koji u vezane četiri različita atoma ili atomske grupe se naziva hiralni ili asimetrični C-atom.
 
Bitno je istaći i da na hiralnost utiču i izotopi, tako npr. atom [[vodonik]]a <sup>1</sup>H i atom [[deuterijum]]a <sup>2</sup>H predstavljaju dva različita supstituenta na hiralnom atomu , i na taj način se od nehiralnog molekula može dobiti hiralni .
 
Postoje i molekuli koji ne posjeduju hiralni centar tj. atom ali posjeduju hiralnost zbog specifičnog rasporeda atomskih grupa u molekulu. Postoje i molekuli koji posjeduju hiralni centar ali ne posjeduju hiralnost zbog toga što molekul kao cjelina posjeduje neku ravan simetrije.
 
Dva enantiomerna oblika neke supstance imaju iste fizičke osobine kao što je [[tačka ključanja]], [[rastvorljivost]], [[gustina]] itd., jedina razlika se sastoji u optičkoj aktivnosti.
Zbog toga se ovaj tip izomerije naziva i optička izomerija. Dva enantiomera imaju istu apsolutnu vrijednost rotacije ravni svjetlosti, samo je smjer različit.
 
Što se tiče hemijske reaktivnosti , dva enantiomera pokazuju istu hemijsku reaktivnost prema ahiralnim reagensima , međutim pri reakcijama sa hiralnim supstancama se ponašaju različito . Mnoge organske i biohemijske reakcije su stereoselektivne i mnogi [[enzimi]] su hiralni i ponašaju se različito prema dva enantimoera .
 
==Nomenkltura==