Razlike između izmjena na stranici "San Francisco Bay Area"

nema sažetka uređivanja
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
Sa procenjenom populaciom u 2005. godini na 7,168,176 stanovnika, [[San Hoze – San Francisko – Ouklend objedinjena statistička oblast]] je peta po veličini [[konsolidovana metropolitanska oblast]] u [[SAD|Sjedinjenim Državama]].
 
 
== Podregioni Zalivske Oblasti ==
 
 
=== Severni zaliv ===
 
Postoji neslaganje oko pripadanja [[Okrug Santa Cruz (Kalifornija)|okruga Santa Kruz]] Zalivskoj Oblasti. Mnogi stanovnici ovog okruga sebe ne smatraju stanovnicima ove oblasti; međutim, ne postoji zvanična definicija „Zalivske Oblasti San Francisko ”, tako da je ovaj pojam Zalivske oblasti donekle fleksibilan. Santa Kruz se obično smatra za deo [[Zaljevska oblast Monterrey|Zalivske Oblasti Monterej]], pošto grad leži na severnom delu [[Monterreyski zaljev|Monterejskog zaliva]]. Grad se takođe ponegde smatra za najseverniji deo centralne obale Kalifornije, koja se pruža sve do Santa Barbare.
 
 
== Prihod i troškovi života u Zalivskoj Oblasti ==
 
 
Zalivska oblast je jedan od najbogatijih regiona u SAD-u. Po zavodu za statistiku SAD-a, od 280 definisanih metropolitskih oblasti, Zalivska oblast ima najveći prosečni dohodak po domaćinstvu sa 62,024 dolara u 2000. godini.
Kiša je retka u zalivskoj oblasti za vreme letnjih meseci. Kao rezultat slabih padavina, u okolnim brdima leti vlada suša i travne oblasti dobijaju zlatno žutu boju..]]
|}
 
 
 
 
 
== Geologija i geomorfologija Zalivske Oblasti ==
 
Zalivska oblast je širom sveta poznata po kompleksnosti svoje geološke građe. Geološku građu ove oblasti sačinjavaju formacije sastavljene od sedimentnih krečnjačkih stena i peščara, metamorfnih serpentinskih stena, naslaga uglja kao i neverovatni bazaltni oblici i naslage pepela nastali erupcijom danas ugašenih vulkana u bližoj ili daljoj geološkoj prošlosti. Na nekim lokacijama su u ogromnom broju prisutni fosili sisara [[pleistocen]]ske starosti.
 
 
=== Vertikalni reljef ===
 
 
Nastanak nekoliko planinskih masiva kao i velikog broja grebenskih i brdskih struktura vezan je za velike sile pritiska nastale sučeljavanjem pacifičke i severnoameričke ploče. Ove strukture obezbeđuju spektakularan pogled na veliki deo Zalivske oblasti i uključuju [[Mount Tamalpais]] sa 784 metara u okrugu Marin, [[Mount Diablo]] sa 1,173 metara u okrugu Kontra Kosta, Mission Peak sa 767 metara u Alameda okrugu i Mount Hamilton sa 1,284 metara nadmorske visine u okrugu Santa Klara na kome se nalazi i čuvena [[Lik opservatorija]].
 
Region je takođe podeljen na najmanje četiri glavna rasedna sistema sa stotinama manjih rasedlina koje pripadaju ozloglašenom San Andreas rasedu, od kojih su svi na dodiru pacifičke i severnoameričke ploče.
 
[[Datoteka:Flat eq map anotated.png|thumb|right|250px|Mapa pokazuje povećanje jačine trusa u odnosu na tip zemljišta.]]
 
* intezivna gradnja u zonama koje su podložne klizištima i blatnim bujicama.
* Veći deo komunalne infrastrukture nezadovoljava standarde potrebne da se odrzi funkcionisanje u slučaju većih zemljotresa i požara.
 
 
=== Transport u Zalivskoj Oblasti ===
Zalivsku oblast servisira veliki broj javnih transportnih sistema, uključujući tri internacionalna aerodroma (SFO, OAK, SJC), četiri brza tranzitna i regionalna zeleznička sistema uključujući i BART sistem, razgranat javni trajektni sistem, kao i veći broj autobuskih agencija.
Sistem autoputeva je veoma razgranat; međutim na velikom broju saobraćajnica, naročito na mostovima, se za vreme špica javljaju saobraćajni kolapsi.
 
 
 
== Visokoškolsko obrazovanje Zalivske Oblasti ==
 
Sledeća lista je na bazi definicije Zalivske oblasti sa deset okruga (u definiciji je i Santa Kruz okrug).
 
 
 
=== Okruzi ===
* [[Okrug Solano (Kalifornija)|Okrug Solano]]
* [[Okrug Sonoma (Kalifornija)|Okrug Sonoma]]
 
 
=== Gradovi sa više od 200.000 stanovnika ===
* [[San Francisko]], 799.263
* [[Oakland (Kalifornija)|Ouklend]] 412.318
 
 
=== Gradovi sa 100.000 do 200.000 stanovnika ===
 
== Vanjski linkovi ==
{{Commonscat|San Francisco Bay Area}}
* [http://www.bayareaexperiences.com Bay Area Experiences.com]
* [http://calej.org CalEJ.org]
* [http://www.countryfield.com San Francisco Bay Area Real Estate] Vodič za nekretnine.
* [http://gotoes.org/put-ins/index.htm San Francisco Bay Area Boat Launch map]
 
{{Commonscat}}
{{Izabran}}
 
[[Kategorija:Geografija SAD]]
[[Kategorija:San Francisco]]