Razlike između izmjena na stranici "Jonathan Swift"

m/м
robot Dodaje: bs:Jonathan Swift; kozmetičke promjene
m/м (robot Dodaje: hy:Ջոնաթան Սվիֆթ)
m/м (robot Dodaje: bs:Jonathan Swift; kozmetičke promjene)
[[ImageDatoteka:Jonathan swift.jpg|right|thumb|300p|Džonatan Svift]]
 
'''Džonatan Svift''' (rođen [[30. novembar]] [[1667]], umro [[19. oktobar]] [[1745]]) je bio [[Irska|irski]] književnik, satiričar, pisac pamfleta. Čuven je po delu "[[Guliverova putovanja]]". Sva svoja dela je objavljivao pod pseudonimima ili anonimno. Poznat je i kao majstor dva oblika [[satira|satire]].
 
== Biografija ==
=== Mladost ===
Rođen je u [[Dablin]]u kao drugo dete Džonatana i Abigeil Erik Svift. Otac mu je rođen u Irskoj, a majka u Engleskoj. Otac mu je umro sedam meseci pre njegova rođenja. O njegovom detinjstvu se malo zna, a činjenice o njemu su člesto kontradiktorne. Veruje se da mu se majka vratila u Englesku još dok je Džonatan bio jako mlad. Ostavila je Džonatana kod familije svoga oca. O mladom Jonatanu se najviše brinuo njegov ujak Godvin. Godvin je poslao Džonatana u Kilkeni gimnaziju zajedno sa rođacima. Bila je to gimnazija koju je pohađao i filozof [[Džordž Berkli]].
 
[[imageDatoteka:Swift-young.jpg|frame|Džonatan Svift u Triniti koledžu]]
 
Od 1682 studirao je na Triniti koledžu u Dablinu, na kome je diplomirao [[1686]]. Dok je spremao magistraturu politički nemiri u Irskoj prisilili su ga da ode u [[Engleska|Englesku]]. Majka mu je pomogla da dobije položaj sekretara i ličnog pomoćnika Ser Vilijama Templa na Mur Parku. Vilijama Templ je bio diplomat, koji je bio zaslužan za Trojnu Alijansu 1668. Templ je otišao u penziju i na svom imanju je gajio baštu i pisao memoare. Svift je zadobio Templovo poverenjee pa je bio upoznat sa stvarima velikoga značaja. Nakon tri godine službe Templ je Svifta predstavio kralju [[Vilijam III od Engleske|Vilijamu III od Engleske]]. Slao ga je u [[London]] da urgira kod kralja da prihvati zakon za trojni parlament.
 
Tokom boravka kod Templa upoznao je Ester Džonson, tada osmogodišnju devojčicu, koja je bila ćerka jednoga od slugu. Bila je bez oca, a Svift je bio njen tutor i mentor. dao joj je nadimak Stela, a njih dvoje su čitav život bili u bliskim odnosima.
 
Svift je 1690. napustio Templa i otišao je u Irsku zbog zdravlja. nakon godinu dana vratio se u Mur Park. Svift je celi život patio od Menijerove bolesti. Za vreme drugoga boravka kod Templa magistrirao je [[1692]]. u Hertford koledžu na [[Univerzitet u Oksfordu|univerzitetu Oksford]]. Očajnički je pokušavao da nađe bolji posao, pa je uz Templovu pomoć postao sveštenik Irske crkve , a 1694. dobio je parohiju u diocenozi Konor u Kilrutu. Izgleda da je Svift tu bio izolovan u maloj udaljenoj zajednici, daleko od centara moći i uticaja. Dok je bio u Kilrutu bio je u romantičnoj vezi sa Džejn Varing. U jednom pismu nudio joj je brak i rekao je da će napustiti Irsku, ako ga odbije. Izgleda da ga je odbila, jer se Svift vratio u Englesku i ponovo je bio u službi kod Templa 1696. Tu je ostao do Templove smrti. Templu je pripremao memoare. tokom toga vremena napisao je satiru, koja je bila kritika Templovoga eseja. Satiru je publikovao tek 1704.
 
Templ je umro 1699. Svift je ostao kratko u Engleskoj da završi Templove memoare možda se nadajući da će neko priznati njegov rad i ponuditi mu odgovarajuće zaposlenje u Engleskoj. Međutim pojedini Templovi prijatelji i rodbina su zamrzili Svifta, jer se u memoarima našlo indiskretnih detalja, koji su im smetali. Neuspešno je pokušao da nađe zaposlenje kod kralja. Dobio je ponudu da bude sekretar i i kapelan erla od Berklija, jednoga od vrhovnih sudija Irske. Kada je doputavao do Irske to mesto je već bilo popunjeno. Međutim radio je kao kapelan u larakoru, ageru i Dablinu. Kao kapelan erla Berklija većinu vremena je proveo u Dablinu i često je putovao u London. Napisao je 1701 politički pamflet.
 
== Pisac ==
Svift je 1702. doktorirao na [[Triniti koledž]]u u Dablinu. Za vreme poseta Londonu Svift je objavio dve knjige "A tale of a Tub" "The Battle of the Books" i počeo je sticati ugled kao pisac. Upoznao se tada i postao prijatelj sa Aleksandrom Popom, Džonom Gejom i Džonom Arbutnotom.
 
Svift je tih godina postao politički aktivan. Od 1707. do 1709, a opet 1710. Svift je bio u Londonu. Neuspešno se tada zalagao kod [[vigovci|vigovske]] administracije u ime irskoga klera oko jednoga vlasničkoga problema. [[Torijevci]], koji su bili u opoziciji pokazali su više razumevanja za njegove zahteve. Torijevci su kad su došli na vlast 1710. Svifta regrutovali da bude urednik Egzamajnera.
Džonatan Svift je bio deo unutrašnjeg kruga torijevske vlasti i često je bio posrednik u unutrašnjim sporovima između ministra vanjskih poslova i ministra finansija i premijera. Svađa dvojice ključnih torijevskih vođa rezultovala je ostavkom premijera Roberta Harlija. Kada je umrlo kraljica Ana, a na vlast došao kralj Džordž I vogovci su se vratili na vlast, a vođama torijevaca je suđeno jer su vodili tajne pregovore sa Francuzima.
 
== Zrelost ==
Pred pad torijevske vlasti Svift se nadao da će ga nagraditi unosnim crkvenim položajem u Engleskoj. Međutim kraljica Ana nije obožavala Svifta, pa je sprečila te namere. Najbolje što su mu mogli osigurati bio je položaj dekana Sent Patrika u Dablinu. Kada su se vigovci vratili na vlast za Svifta nije bilo druge nego da ode u Irsku. Kada se vratio u Irsku iskoristio je svoju sklonost [[pamfleti]]ma i podržao je irsku stvar, tako da je dobio status irskoga patriote.
 
Tih godina započeo je i svoje remek delo "Guliverova putovanja". Veliki deo materijala oslikavao je politička iskustva. Epizoda kada Guliver gasi požar na palati Liliputanaca urinirajući na palatu predstavlja metaforu torijevskoga nezakonitoga mirovnoga ugovora, kojim su napravili dobro delo na nesretan način. Dugo je odlagao put u London i konačno je [[1726]]. otputovao u London sa svojim delom "Guliverova putovanja". Odseo je kod prijatelja Aleksandra Popa. Džon Gej i Džon Arbutnot su mu pomogli da anonimno štampa delo. Prvo je odštampano 1726. i odmah je postglo veliki uspeh. Štampano je još dva puta te godine i još jednom početkom 1727. Francuski, nemački i holandski prevodi su se pojavili 1727. Ilegalno je štampano na irskom 1727.
 
Svift se 1727. vratio u Englesku i odseo je ponovo kod Aleksandra Popa. Poseta je bila kratka, jer je dobio poruku da ester Džonson umire, pa se zbog toga vratio kući. Umrla je januara 1728. Svift je umro [[19. oktobra]] [[1745]]. Sahranjen je pored Ester Džonson.
 
=== Poeme ===
[[ImageDatoteka:International Mag Jonathan Swift.jpg|thumb|250px|Ilustracija iz 1850.]]
* "Ode to the Athenian Society" 1692 (first published work)
 
* Bullitt, John M. Jonathan Swift and the Anatomy of Satire: A Study of Satiric Technique. Cambridge: Harvard U P, 1953.
 
* Jae Num Lee "Swift and [[Scatological]] Satire" UNIVERSITY OF NEW MEXICO PRESS 1971 ISBN 08263019670-8263-0196-7 [http://links.jstor.org/sici?sici=0013-2586(197321)6%3A3%3C399%3ASASS%3E2.0.CO%3B2-H jstor review]
* Lee, Jae Num. "Scatology in Continental Satirical Writings from Aristophanes to Rabelais" and "English Scatological Writings from Skelton to Pope." Swift and Scatological Satire. Albuquerque: U of New Mexico P, 1971. 7-22; 23-53.
* Susan Gubar "[http://links.jstor.org/sici?sici=0097-9740(197724)3%3A2%3C380%3ATFMIAS%3E2.0.CO%3B2-7 The Female Monster in Augustan Satire]" Signs, Vol. 3, No. 2 (Winter, 1977), pp. 380-394
 
* Many other sources are listed [http://www.jaffebros.com/lee/gulliver/sources/biography.html here].
== Spoljašnje veze ==
{{commonscat|Jonathan Swift}}
* [http://www.gullivercode.com/wiki/index.php/Main_Page The Gulliver Code - Gulliver's Secret Deciphered, by Alastair Sweeny]
* e-texts of Swift's works
** at [http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/book/search?amode=start&author=Swift%2c%20Jonathan The Online Books Page]
 
{{DEFAULTSORT:Swift, Jonathan}}
 
[[category:Irski pisci]]
[[categoryKategorija:RođeniIrski 1667.pisci]]
[[categoryKategorija:UmrliRođeni 17451667.]]
[[Kategorija:Umrli 1745.]]
 
[[ar:جوناثان سويفت]]
[[be-x-old:Джанатан Сьвіфт]]
[[bg:Джонатан Суифт]]
[[bs:Jonathan Swift]]
[[ca:Jonathan Swift]]
[[cs:Jonathan Swift]]
108.052

izmjene