Razlike između izmjena na stranici "Pesma nad pesmama"

→‎Autorstvo: dodavanje viđenja
m/м (robot Mijenja: ca:Càntic dels Càntics)
(→‎Autorstvo: dodavanje viđenja)
== Autorstvo ==
 
Iako se na samom početku, u prvom stihu prve glave, «Pesma nad pesmama» dovodi u vezu sa [[Solomon]]om, kraljem [[Izrael]]a ( [[968. p. n. e.]] - [[928. p. n. e.]]), neki tvrde da on on nije njen autor. OdlikeNaime, mišljenja su da odlike hebrejskog jezika, sa uticajima aramejskog, datiraju Pesmu između 4. i 3. veka p. n. e. PripisivanjePrema tome, pripisivanje njenog autorstva Solomonu danas ima samo simboličan značaj, budući da je jevrejski kralj bio poznat ne samo po svom neimarstvu nego i brojnim brakovima i raskošnom ljubavnom životu.
Prema hebrejskim učenjacima ime Solomon, na hebrejskom Šelomo, (Sulejman na arapskom) u Pesmi nad pesmama je sveto, jer nije to ime kralja Solomona, već se ono odnosi na božanstvenog kralja koji poseduje mir. Na taj način izvedena je teološka igra reči između šalom, što znači mir, i imena Šalome, što znači Miroljubiv.
 
Međutim, pažljivim istraživanjima samog teksta kao i drugih dokaza, došlo se do drugačijeg viđenja. Naime, da je Kralj Solomon iz Jerusalima bio je pisac ove pesme, što je potvrđeno njenim uvodom. To je idilična poema ispunjena značenjem i vrlo slikovita u svom opisivanju lepote. Čitalac koji sebi može predstaviti orijentalni ambijent ceniće je još i više ('''P.n.p. 4:11,13; 5:11; 7:4'''). Povod za njeno zapisivanje bio je jedinstven. Veliki kralj Solomon, slavan u mudrosti i moći i blistav u sjaju svog marerijalnog bogatstva, nije mogao impresionirati jednostavnu devojku sa sela u koju se zaljubio. Zbog postojanosti njene ljubavi prema pastiru, kralj je doživeo neuspeh.
Solomon je napisao ovu pesmu u Jerusalimum možda oko 1020.p.n.e. nekoliko godina nakon što je hram bio završen. Do vremena kada je napisao tu pesmu, on je imao „šezdeset kraljica i osamdeset konkubina“, u poređenju sa „sedam stotina žena, kneginja i tri stotine konkubina“, na kraju svoje vladavine ('''P.n.p. 6:8; 1.Kralj. 11:1,3''').
 
== Struktura ==
4

izmjene