Razlike između izmjena na stranici "Srednji paleolit"

m
robot Dodaje: fa:میان‌سنگی; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: it:Paleolitico medio)
m (robot Dodaje: fa:میان‌سنگی; kozmetičke promjene)
'''Srednji paleolit''' (ili '''Srednji paleolitik''') je drugi po redu period [[paleolit]]a ili Starijeg [[Kameno doba|kamenog doba]] koje se odnosi na [[Evropa|Evropu]], [[Afrika|Afriku]] i [[Azija|Aziju]]. Uopćeno se smješta u okvir od prije 300.000 do prije 30.000 godina. Postoje značajne razlike u datiranju s obzirom na različite regije. Slijedio ga je period [[Gornji paleolit|gornjeg paleolita]].
 
== Karakteristike ==
* U to doba je živio ''[[Homo neanderthalensis]]'' (300.000 – 30.000 godina). Ti [[Hominidae|hominidhominidi]]i su imali povećanu kontrolu nad svojom okolinom, a kasnije su svjedočili pojavu [[moderni ljudi|modernih ljudi]] u doba od oko prije 100.000 godina.
 
* Zabliježen je razvoj novih, sofisticiranih tehnika izrade [[kameno oruđe|kamenog oruđa]] poznatih kao [[tehnika pripremljene jezgre]] koja je omogućila stvaranje kvalitetnijih [[čehotina]]. Neke od njih su se kasnije nasađivale na unaprijed pripremljene drvene drške kako bi tvorile kvaliteniji alat. Standardna drvena koplja s naoštrenim vrhom su još uvijek bila raširena u srednjem kamenom dobu.
 
* Lov je predstavljao glavni izvor hrane, ali su također počeli iskorištavati školjke i rakove, te su možda dimili i sušili meso kako bi ga kasnije jeli. To je zahtijevalo umijeće upravljanja vatrom, a neka nalazišta ukazuju da se biljnim resursima upravljalo kroz selektivno spaljivanje određenih oblasti.
 
* Umjetnost se prvi put razvila uz korištenje [[oker]]a za bojanje tijela te pojavu ranog [[pećinsko slikarstvo|pećinskog slikarstva]]. Također postoje dokazi o namjernom [[pokop]]u mrtvih koji indicira odrđenu vrstu vjerskog ili ritualnog ponašanja.
 
* Filogenetsko razdvajanje [[moderni ljudi|modernih ljudi]] datira iz ovog perioda , s time da se [[Mitohondrijska Eva]] smješta u doba od oko prije 150.000 godina , a [[Y-kromosomski Adam]] u doba od oko prije 90.000 godina; v. [[hipoteza o jedinstvenom porijeklu]].
 
== Pećinska nalazišta srednjeg paleolita ==
* [[Le Moustier]], Francuska - ''v. također'' [[Mousterian]]
* [[La Quina]], Francuska
* [[Neanderthal]], Njemačka
* [[Goyet]], Belgija
* [[Spy (Belgija)|Spy]], Belgija
 
== Otvorena nalazišta srednjeg paleolita ==
* [[Rheindahlen]], Njemačka
* [[Maastricht-Belvédère]], Nizozemska
* [[Veldwezelt-Hezerwater]], Belgija
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.geocities.com/patrickbringmans/veldwezelt-hezerwater.html Veldwezelt-Hezerwater]
 
== Literatura ==
{{stub}}
 
[[CategoryKategorija:Pleistocen]]
[[CategoryKategorija:Kameno doba]]
 
{{stub}}
 
[[ca:Paleolític mitjà]]
[[et:Keskmine paleoliitikum]]
[[eu:Erdi Paleolito]]
[[fa:میان‌سنگی]]
[[fi:Keskipaleoliittinen kausi]]
[[fr:Paléolithique moyen]]
109.400

izmjena