Miletska škola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: ro:Școala milesiană
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: id:Sekolah Miletos; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Miletska škola''' je naziv učenja tri [[Antička Grčka|grčka]] [[Filozofija|filozofa]] koji su bili iz grada [[Milet]]a, koji se nalazi na zapadnoj obali [[Mala Azija|Male Azije]] i koji je u 6. stoljeću stare ere predstavljao [[Trgovina|trgovački]] i [[Kultura|kulturni]] centar [[Jonija|Jonije]]. Ta tri filozofa jesu: [[Tales]], [[Anaksimen]] i [[Anaksimandar]]. Ova trojica jonskih filozofa uveli su nova mišljenja koja su bila u raskoraku sa tada prevlađujućim gledištima o nastanku i strukturi sveta, u kojima su [[Priroda|prirodne]] pojave objašnjavane poglavito delovanjem [[Antropomorfizam|antropomorfnih]] božanstava. Miletska škola ponekad se razlikuje od pojma "[[jonski filozofi]]", koji uključuje i druge mislioce iz Jonije, kao što je, na primer, [[Heraklit]].
 
== Teorija prirode ==
 
Ono što je zajedničko trojici Milećana jeste to što su oni prvi postavili pitanje o prauzroku, pranačelu sveta (ἀρχή), iz koga je stvoren sav [[kosmos]] i koji je izvor [[život]]a, te što su sva trojica na to pitanje dali odgovor koji danas smatramo konzistentno [[Monizam|monističko]]-[[Materijalizam|materijalističkim]]. Tales je smatrao da je to [[voda]], ali kako je tim putem bilo nemoguće objasniti neke pojave (na primer, [[Vatra|vatru]] i to zašto se voda nikada ne iscrpi u sebi), Anaksimandar je za pranačelo sveta odabrao jedan neodređen, večan i beskrajan element koji je nazvao [[apejron]] (τὸ ἄπειρον). On je smatrao da, ako je svaki od tri tzv. osnovna elementa (voda, vatra i zemlja – vazduh je dodao tek Anaksimen) suprotstavljen prema druga dva elementa, i ako se oni međusobno isključuju, onda nijedan od njih ne može predstavljati stabilan i istinski materijalni [[bitak]]. Prema tome, mora postojati neki drugi element iz koga nastaju svi drugi elementi, i koji predstavlja "prvobitniji" element od ostalih.
Red 7:
Neodređena priroda apejrona nije zadovoljila neke mislioce, što je navelo Anaksimena da za bitak uzme [[vazduh]], konkretniji, ali ipak još uvek suptilni element. Anaksimen je smatrao da se vazduh zgušnjavanjem i razređivanjem preobražava u druge elemenete i tvari kao što su vatra, [[vetar]], [[oblak]], voda, zemlja i [[kamen]].
 
== Kosmologija ==
 
Razlike između ova tri filozofa ne sastoje se samo u različitom određivanju kvaliteta bitka. Svaki od njih je takođe imao i različito gledište na kosmos. Tales je smatrao da [[Zemlja]] pluta na vodi. On je opazio kretanje nekih [[zvezda]], koje je nazvao [[planeta]]ma (grč. πλανήτης = lutalice). Anaksimandar je smatrao da je Zemlja središte kosmosa koji se sastoji od šupljih koncentričnih točkova ispunjenih vatrom, koji nam se pokazuju kao Sunce, [[Mesec]] i zvezde. Anaksimen je Sunce i Mesec smatrao ravnim okruglim pločama koji se kreću po [[Nebo|nebeskom]] svodu, za koji su "zakačene" sve zvezde.
 
== Kraj i značaj ==
 
Pad Mileta pod [[Persija|persijsku]] vlast označio je i kraj miletske škole. Anaksimen je bio poslednji predstavnik ovog filozofskog pravca, pa su učenja Milećana postepeno postala poznata kao učenja Anaksimena.
Red 17:
Značaj Milećana u filozofiji pre svega leži u činjenici da su oni prvi postavili pitanje o opštem načelu, o krajnjoj prirodi sveta, te što su postavili ideju o povezanosti prirode (φύσις), tj. o jedinstvu sveta. Takođe, uzevši za pranačelo [[Materija|materijalne]] elemente, oni su implicirali da je materija večna, premda još nisu došli do ideje o apsolutnom početku ovog materijalnog sveta. Oni takođe još nisu napravili distinkciju između [[duh]]a i materije, pa ih možda ne bi trebalo nazivati materijalistima u kasnijem smislu te reči: naime, premda su Milećani za bitak uzeli različite vrste materije, oni nisu materijalisti u smislu svesnog poricanja razlike između materije i duha, jednostavno zato što ta razlika tada nije bila toliko jasno shvaćena. Milećani takođe još nisu postavljali [[Gnoseologija|problem saznanja]] – to će prvi nakon njih učiniti [[Heraklit]].
 
== Vidi također ==
 
* [[Filozofija]]
Red 24:
* [[Filozofija u tragičnom razdoblju Grka]]
 
== Vanjski linkovi ==
 
* [http://rjohara.net/coins/ Stari milećanski novčići]
 
{{Presokratovci}}
 
[[CategoryKategorija:Antički filozofi]]
 
[[Category:Antički filozofi]]
 
[[be-x-old:Мілецкія натурфілёзафы]]
Linija 46 ⟶ 45:
[[hr:Miletska škola]]
[[hu:Milétoszi filozófiai iskola]]
[[id:MazhabSekolah Miletos]]
[[ja:ミレトス学派]]
[[ko:밀레토스 학파]]