Matura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
novo
 
m dopuna teksta
Red 1:
'''Matura''' ([[latinski|lat.]] ''maturus:'' zreo) ili '''ispit zrelosti''' u nekim školskim sistemima polaže se na kraju [[srednja škola|srednje škole]]. Nekada se u krajevima gdje se govori [[srpskohrvatski]] razlikovala '''velika matura''', kao ispit zrelosti nakon završene srednje škole, i '''mala matura''' nakon završene niže srednje škole (odn. [[osmoljetka|osmoljetke]]). Matura se nazivala i ''viši tečajni ispit''. Za učenika u najvišem razredu srednje škole, koji će polagati maturu, koristi se riječ [[maturant]].
 
==Način polaganja mature==
Maturalna [[svjedodžba]] daje pravo na priznavanje završenog [[srednjoškolsko obrazovanje|srednjoškolskog obrazovanja]] i pravo upisa na [[fakultet]].
Matura se obično sastoji od ispita iz nekoliko obaveznih ([[matematika]], maternji jezik, strani jezik) i izbornih predmeta te od pisanja i branjenja maturskog (maturalnog) rada. Nakon uspješno položene mature, učenik dobiva Maturalnu [[svjedodžba|svjedodžbu]] daje pravo na priznavanje završenog [[srednjoškolsko obrazovanje|srednjoškolskog obrazovanja]] i pravo upisa na [[fakultet]] (uz eventualno polaganje prijemnog ispita). Ponekad su odlični učenici (tj. učenici koji su sve razrede završili s odličnim uspjehom) oslobođeni polaganja mature. Oni maturalnu svjedodžbu dobivaju automatski.
 
==Značaj mature==
U životu učenika i njihovih roditelja matura ima veliki značaj jer je ona jedna od nekoliko velikih pretkretnica u ljudskom životu. Tim povodom maturanti organizuju '''maturalna putovanje''' (obično na početku završnog razreda) i '''maturalne zabave''' (obično na kraju završnog razreda), a u novije vrijeme [[defile]]e i ludovanje po ulicama, koji se u Hrvatskoj zovu [[norijada]]na. Kasnije učenici jednog razreda ili nekoliko razreda iste škole organizuju '''godišnjice mature''', obično svakih pet godina.
 
==U Jugoslaviji==