Lagaš – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dinamik-bot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: ro:Lagaș
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: nl:Lagaš; kozmetičke promjene
Red 3:
'''Lagaš''' ili '''Sirpurla''' bio je najstariji gradova [[Sumer]]a i kasnije [[Babilonija|Babilonije]]. Danas ga predstavlja relativno niska, ali duga linija ruševina i brežuljaka pod imenom ''[[Tell al-Hiba]]'' u [[Irak]]u, sjeverozapadno od spajajanja [[Eufrat]]a s [[Tigris]]om i istočno od [[Uruk]]a. Nalazi se na suhom dnu nekadašnjeg kanala, nekih 5 km (3 milje) istočno od Shatt-el-Haja, odnosno nešto manje od 16 km (10 milja) sjeverno od suvremenog grada [[Shatra]] u oblasti kojom se upravlja iz [[Nasiriyah]]a.
 
== Iskopavanje ==
 
[[Ruševine]] Lagaša je godine [[1877]]. otkrio [[Ernest de Sarzec]], tadašnji francuski konzul u [[Basra|Basri]], kome je montefichi poglavica, [[Nasir Pasha]], prvi ''Wali-Pasha'' ili generalni guverner Basre, omogućio da slobodno iskapa po svim teritorijama pod njegovom nadležnošću. Ispočetka po vlastitoj volji, a kasnije kao predstavnik francuske vlade pod turskim firmanom, de Sarzec je, uz određene prekide, nastavio iskopavanje do svoje smrti 1901, kada se rad nastavio pod nadzorom [[Gaston Cros|Gastona Crosa]]. Glavna iskopavanja su napravljena u dva velika brežuljka, a za jednog od njih se pokazalo da je nalazište hrama E-Ninnu - oltara boga-zaštitnika Lagaša, Nin-girsua ili [[Ninib]]a.
Red 9:
Kasnije francuske arheološke ekspedicije su vodili [[Henri de Genouillac]] (1929-31) i [[Andre Parrot]] (1931-33).
 
== Nalazište ==
 
Ovaj hram je bio srušen i tvrđava sagrađena na njegovim ruševinama, u grčkom ili [[seleukid]]skom periodu, pa neke od pronađenih opeka imaju natpise na [[aramejski jezik|aramejskom]] i [[grčki jezik|grčkom jeziku]] koji spominju izvjesnog [[Hadad-nadin-akhe]]a, kralja male babilonske kraljevine. Ispod ove tvrđave su pronađene brojne statue [[Gudea|Gudee]], koje danas predstavljaju glavno blago babilonske kolekcije u [[Louvre]]u. Mnoge od njih su bile obezglavljene ili osakaćene, te bačene u temelje nove tvrđave. Iz ove strate su također izvađeni različiti fragmenti baznih reljefa i drugih vrijednih umjetničkih predmeta. Iskopavanje u drugom brežuljku je rezultiralo otkrićem zgrada koje su saržavale raznovrsne predmete od bronce i kamena, koji datiraju od najranijih sumerskih vremena, te tako omogućili historiji umjetnosti Babilonije da bude datirana nekoliko stotina godina prije vremena Gudee.
Red 15:
Ovaj brežuljak je najvjerojatnije sadržavao skladišne zgrade, gdje su bili uskladišteni ne samo žito, smokve i dr. nego i posude, oružje, skulpture kao i svaki drugi predmet koji se koristio u administraciji palače i hrama. U jednom manjem obližnjem brežuljku de Sarzec je otkrio arhivu hrama — oko 30.000 glinenih pločica koji su sadržavali poslovne knjige, te s neobičnom preciznošću otkrivali način upravljanja drevnim babilonskim hramom, karakter njegovog vlasništva, način obrade zemlje, uzgoja domaćih životinja, te proizvodne i trgovačke pothvate; to je važno jer je drevni babilonski hram bila važna industrijska, trgovačka i poljoprivredna institucija. Na žalost, prije nego što su se ove arhive mogle odnijeti, galerije su poharali pljačkaši i veliki broj ih je prodan trgovcima starinama, te tako raspršen širom Evrope i Amerike.
 
== Historija ==
[[ImageDatoteka:Gudea of Lagash Girsu.jpg|thumb|left|150px|[[Gudea]] od Lagaša, dioritska statua pronađena u [[Telloh]]u, [[Louvre]]]]
 
Prema natpisima pronađenim u [[Telloh]]u izgleda da je Lagaš bio prilično važan grad u sumerskom periodu, vjerojatno u [[3. milenijum pne.|3. milenijumu pne.]]. U to doba su njime vladali nezavisni kraljevi, [[Ur-Nina]] ([[24. vijek pne.]]) i njegovi nasljednici, koji su se borili za prevlast s [[Elam]]itima na istoku i kraljevima "Kengija" i [[Kiš (Sumer)|Kiša]] na sjeveru. Nakon [[Semiti|semitskog]] osvajanja je izgubio nezavisnost, a njegovi vladari ili ''patesiji'' postali vazali [[Sargon Akadski|Sargona Akadskog]] i njegovih nasljednika; ali je i dalje ostao sumerski gradi nastavio biti važno središte, prije svega, umjetničkog razvoja. Upravo je u tom periodu, kao i pod nešto kasnijom vladavinom kraljeva [[Ur]]a, [[Ur-Gur]]a i [[Dungi]]ja dosegao vrhunac umjetničkog stvaralaštva
Red 45:
* Inannatum II. (cca. 2390)
* Enitarzi (cca. 2385)
* Lugalanda (2384–23782384–2378)
* [[Urukagina]], kralj (2378–23712378–2371)
 
== Druga dinastija Lagaša ==
Red 66:
* Nammahani (2113-2110)
 
== Literatura ==
* E. de Sarzec, ''Découvertes en Chaldée'' (1887).
* A. Parrot, Tello, vingt campagnes des fouilles (1877-1933), (Paris 1948).
 
[[CategoryKategorija:Sumer]]
 
[[CategoryKategorija:Arheološka nalazišta u Iraku]]
[[Category:Sumer]]
[[CategoryKategorija:DrevniUništeni gradovi]]
[[Category:Arheološka nalazišta u Iraku]]
[[CategoryKategorija:UništeniDrevni gradovi]]
[[Category:Drevni gradovi]]
 
[[ar:لجش]]
Linija 93 ⟶ 92:
[[ka:ლაგაში]]
[[ko:라가시]]
[[nl:LagashLagaš]]
[[no:Lagash]]
[[pl:Lagasz]]