Razlike između izmjena na stranici "Afrika (rimska provincija)"

m/м
(preuzeto sa srpske Wikipedije)
 
m/м (robot Mijenja: th:แอฟริกา (จังหวัดโรมัน); kozmetičke promjene)
 
'''Afrika''' je bila rimska provincija. Obuhvatala je teritoriju otrprilike današnjeg [[Tunis]]a, kao i [[Mediteran|mediteransku]] obalu današnje [[Libija|Libije]] sve do zaliva Mali Sirt. Čitav kontinent [[Afrika]] je imenovan po ovoj rimskoj provinciji.
== Istorija ==
 
Provincija Afrika je stvorena 146. godine pre Hrista nakon [[Treći punski rat|Trećeg punskog rata]]. Provincijom je upravljao prokonzul. Najbogatiji deo nove provincije je bila stara kartaginska teritorija. Administrativni centar provincije postala je [[Utika]]. Ostatak kartaginske teritorije je pripojen numiđanskom kralju [[Masinisa|Masinisi]]. Ali, 118. godine pre Hrista kada se numiđanski princ [[Jugurta]] pobunio i pokušao da uspostavi sopstvenu vlast u čitavoj Numidiji, Rimljani su ratovali protiv njega, pa je i Afrika bila ugrožena. Konačno, posle Jugurtinog poraza, Rimljani su Jugurtinu teritoriju ustupili mavretanskom kralju Bokhu, što je donelo novu bezbednost Africi. Od tada počinje intenzivna romanizacija ove provincije. U [[Cezar]]ovom ratu protiv [[Pompej]]a provincija Afrika je opet imala značajnu ulogu.
 
U vreme cara [[Klaudije|Klaudija]] završena je teritorijalna podela ove provincije. AFrika je bila senatorska provincija. U vreme Dioklecijanove administrativne reforme, Arika je podeljena na ''Africa Zeugitana'' (koja je zadržala ime ''Africa Proconsularis'', i kojom je upravljao prokonzul) na severu i ''[[Bizancena]]'' na jugu. Ove dve nove provincije su ostale deo [[Rimsko carstvo|Rimskog carstva]] sve dok germanska plemena nisu tu upala tokom 5. veka. [[Vandali]] su prešli u severnu Afriku 429, a osvoji su je 439, osnovavši svoje kraljevstvo koje je sem provincije Afrike obuhvatalo i [[Sicilija|Siciliju]], [[Korzika|Korziku]], [[Sardinija|Sardiniju]], [[Balearska ostrva|Baleare]]. Vandali su držali u pokornosti rimsko-afričo stanovništvo i progonili su pravoslavlje. Krajem 5. veka vandalska država se urušila.
 
[[533]]. car [[Justinijan]] je poslao svog vojskovođu [[Velizar|Velizara]]a da ponovo osvoji Afriku. Velizar je porazio Vandale, ušao je u [[Kartagina|Kartaginu]] i ponovo uspostavio rimsku vlast u provinciji. Obnovljena rimska uprava pokušala je da izgradi utvrđenja radi zaštite provincije od pustinjskih plemena. U vreme cara [[Mavrikije|Mavrikija]] Afrika i Španija su činili [[egzarhat Afrika|egzarhat Afriku]]. Egzarhat je toliko napredovao da je [[Iraklije]] u jednom času planirao da prestonicu prebaci iz [[ Konstantinopolj]]a u [[Kartagina|Kartaginu]]. Ali, napredak je zaustavljen arabljanskim osvajanjem Afrike oko 640. godine. Konačno, muslimanska vojska iz Egipta je [[698]]. godine uništila Kartaginu, dovevši do kraja hrišćanstvo u severnoj Africi.
 
== Privreda ==
Ekonomski napredak ove provincije zavisio je od poljoprivrede. Afrika je bila nazivana ''žitnicom Carstva''. Izgleda da je severna Afrika donosila 1 milion tona žitarica godišnje, a čak četvrtina se izvozila. Gajilo se i voće, grožđe i pasulj. U drugom veka počeo je uzgoj maslina. U provinciji se proizvodila i vuna.
 
{{Rimske provincije 120.}}
 
[[Kategorija:rimskeRimske provincije]] [[Kategorija:Rimsko carstvo]] [[Kategorija:Istorija Vizantije]]
[[Kategorija:Rimsko carstvo]]
[[Kategorija:Istorija Vizantije]]
 
[[ar:مقاطعة أفريكا]]
[[br:Africa (proviñs roman)]]
[[ca:Àfrica (província romana)]]
[[cy:Affrica (talaith Rufeinig)]]
[[cs:Afrika (provincie)]]
[[cy:Affrica (talaith Rufeinig)]]
[[da:Africa (romersk provins)]]
[[de:Africa]]
[[en:Africa (Roman province)]]
[[es:África (provincia romana)]]
[[eo:Africa proconsularis]]
[[es:África (provincia romana)]]
[[eu:Afrika Prokontsularra]]
[[fi:Africa]]
[[fr:Afrique (province romaine)]]
[[fy:Afrika (Romeinske ryk)]]
[[he:אפריקה (פרובינקיה רומית)]]
[[hr:Afrika (rimska provincija)]]
[[hu:Africa]]
[[is:Afríka (skattland)]]
[[it:Africa (provincia romana)]]
[[ja:アフリカ属州]]
[[ka:აფრიკა (პროვინცია)]]
[[sw:Afrika ya Kiroma]]
[[la:Africa (provincia Romana)]]
[[lt:Afrika (Romos provincija)]]
[[hu:Africa]]
[[mk:Африка (Покраина во Римската Империја)]]
[[nl:Africa]]
[[simple:Africa Province]]
[[sr:Африка (провинција)]]
[[fi:Africa]]
[[sv:Africa]]
[[sw:Afrika ya Kiroma]]
[[th:จังหวัดแอฟริกา]]
[[th:แอฟริกา (จังหวัดโรมัน)]]
[[tr:Afrika (Roma eyaleti)]]
[[uk:Африка (римська провінція)]]
108.585

izmjena