Razlike između izmjena na stranici "Paragvajski rat"

Dodano 16 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
'''Rat Trojnog saveza''', poznat i kao '''Paragvajski rat''', trajao je od [[1864]]. do [[1870]]. između [[Paragvaj]]a i savezničkih zemalja [[Argentina|Argentine]], [[Brazil]]a i [[Urugvaj]]a. To je bio najkrvaviji sukob u istoriji [[Latinska Amerika|Latinske Amerike]].
 
Paragvaj je godinama bio u carinskim i graničnim prepirkama i na ivici rata sa svojim većim i moćnijim susjedima, Argentinom i Brazilom. Urugvaj je takođe ustrajao na svojoj nezavisnosti od istih, posebno od Argentine, zbog jezičke bliskosti.
 
U oktobru 1864, Brazil (čiji je vladar bio car Pedro II) je vojno intervenisao i pomogao lideru urugvajske Kolorado partije Venansiju Floresu da zbaci svog protivnika iz Blanko partije Atanasija Agirea, nakon čega je diktator Paragvaja, maršal [[Francisko Solano Lopez]], u uvjerenju da je ugrožena regionalna ravnoteža snaga, krenuo u rat protiv Brazila. Vojni sukob sa Brazilom je evidentno bio neizbježan, ali odluka o invaziji na Argentinsku provinciju Korijentes ispostaviće se pogubna po Paragvaj. Predsjednik Argentine [[Bartolomeo Mitre]], je zatim organizovao savez između Argentine, Brazila i Urugvaja pod kontrolom Koloradosa (Trojni savez), koji je zajednički objavio rat Paragvaju [[1. maj]]a [[1865]].
Anonimni korisnik