Paragvajski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 22:
Paragvaj je godinama bio u carinskim i graničnim prepirkama sa svojim većim i moćnijim susjedima, Argentinom i Brazilom. Urugvaj je takođe ustrajao na svojoj nezavisnosti od istih, posebno od Argentine, zbog jezičke bliskosti.
 
U oktobru 1864, Brazil (čiji je lider bio car Pedro II) je vojno intervenisao i pomogao vođi urugvajske Kolorado partije Venansiju Floresu da zbaci svog protivnika iz Blanko partije Atanasija Agirea, nakon čega je diktator Paragvaja, maršal [[Francisko Solano Lopez]], u uvjerenju da je ugrožena regionalna ravnoteža snaga, u novembru krenuo u ratvojni sukob protiv Brazila. Vojni sukobRat sa Brazilom je evidentno bio neizbježan, ali odluka o Paragvajskoj invaziji na Argentinsku provinciju Korijentes ispostaviće se kao pogubna. [[Bartolomeo Mitre]], predsjednik Argentine, je zatim organizovao savez između Argentine, Brazila i Urugvaja pod kontrolom Koloradosa (Trojni savez), koji je zajednički objavio rat Paragvaju [[1. maj]]a [[1865]].
 
Lopezovi su postupci bili nastavak njegovog gomilanja vojske (sastavljena od 50.000 ljudi, bila je tada najjača u Latinskoj Americi) i prepoznati su od mnogih kao agresija zbog samopromocije i povećanja nacionalnog teritorija, ali, kako se rat produžavao, mnogi Argentinci i drugi su počeli rat gledati kao osvajački pohod svog predsjednika Mitrea.