Paragvajski rat: Razlika između izmjena

Obrisan 1 bajt ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Lopezovi su postupci bili nastavak njegovog gomilanja vojske (sastavljena od 50.000 ljudi, bila je tada najjača u Latinskoj Americi) i prepoznati su od mnogih kao agresija zbog samopromocije i povećanja nacionalnog teritorija, ali, kako se rat produžavao, mnogi Argentinci i drugi su počeli rat gledati kao osvajački pohod svog predsjednika Mitrea.
 
Na početku sukoba, [[1865]], Paragvajske su snage napredovale na sjever u brazilsku provinciju [[Matu Grosu]] i južno u provinciju [[Rio Grandi du Sul]]. Logistički problemi i gomilanje savezničkih snaga, koje su uskoro nadbrojale paragvajske u omjeru od deset prema jedan, prisilili su Paragvajce da se povuku iza svojih granica. U junu [[1865]]. brazilska mornarica je potukla paragvajsku flotu na rijeci [[Parana (reka)|Parana]], blizu Argentinskog grada Korijentesa; do januara 1866., saveznici su blokirali sve rijeke prema Paragvaju. U aprilu Mitre je poveo savezničku invaziju u jugozapadni Paragvaj, ali je dvije godine sprečavan u napredovanju. Vođene su žestoke bitke; najznamenitija, u kojoj je Paragvaj (pod vođstvom hrabrog generala Hose Eduvigisa Diaza) kod Kurupaitija (''Curupayty'') u septembru 1866. izvojevao pobjedu, koja je zaustavila svaku dalju savezničku ofanzivu na godinu dana. Obje strane su u kampanji pretrpjele teške gubitke.
 
U januaru [[1868]], Mitre je zamjenjen na poziciji glavnog zapovjednika brazilskim markizom (kasnije vojvodom) de Kašjas. U februaru brazilska oklopljena plovila su probila paragvajsku liniju odbrane kod rječne tvrđave Umaita (''Humaitá''), blizu ušća rijeka Parana i Paragvaj, i produžile da bombarduju glavni grad, [[Asunsion]]. U kampanji Lomas Valentinas u decembru, paragvajska vojska je uništena. Neprijatelj ulazi u Asunsion 5 јanuara 1869. Lopez se povukao na sjever gdje je vodio gerilski rat sve dok nije ubijen [[1. mart]]a [[1870]] na lokaciji Cerro Cora. Istaknuti Paragvajski generali Bernardino Kabaljero i Francisko Isidoro Reskin su preživjeli rat. Tоkom sukoba je bilo nekoliko pokušaja da se dođe do mirnog rješenja, međutim saveznici (naročito Brazil) željeli su potpunu eliminaciju Paragvaja kao regionalne sile.
Anonimni korisnik