Grad – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ur:شہر
Nema sažetka izmjene
Red 1:
: ''Za tekst o padavini, pogledajte [[grad (padavina)]]''
'''Grad''' je urbanarelativno sredinaveliko i stalno urbano naselje u kojem većina populacije živi od [[industrija|industrije]], [[trgovina|trgovine]] i servisneservisnih industrijedjelatnosti za razliku od [[selo|sela]] gdje je većina ekonomske aktivnosti zasnovana oko [[poljoprivreda|poljoprivrede]].
 
Između uobičajenog značenja riječi '''grad''' i onoga u administrativnoj upotrebi postoji bitna razlika, koja često dovodi do zabuna i nesporazuma. Mnogi gradovi imaju zaseban administrativni, pravni ili povijesni status temeljen na lokalnom zakonu. Zato se ponegdje za ovo drugo značenje koristi [[sintagma]] ''upravni grad''.
 
Gradovi općenito imaju razvijene sisteme za [[zdravstvo]], [[infrastrukturu]], korištenje zemljišta, stanovanje, [[urbanizam]] i [[transport]].
Gradovi takodjer imaju definirana industrijska, trgovačka i rezidencijalna područja.
Veliki grad površinom i/ili brojem stanovnika postaje [[metropolis]] (kao napr. [[Shanghai]]), a jednom kad se raširi do susjednog grada i spoji se s njim postaje [[megalopolis]] (napr. [[Tokyo i Yokohama]]).
Gradovi su rasli i razvijali se noseći sa sobom svoje prednosti i mane. Prednosti su uključivale: smanjene troškove transporta, razmjenu dobara i ideja, dijeljenje prirodnih resursa, neograničen pristup tržištu, a kasnije tijekom razvoja i pogodnosti poput vodovoda i kanalizacije. Mane su uključivale: smanjenje stambenog prostora, porast kriminala svih vrsta, povećanu smrtnost, povećane troškove života i zagađenje.
 
Jedna karakteristika koja razlikuje malo mjesto od velikog grada je organizirana lokalna vlast. Mjesto ili manje naselje postiže svoje zajedničke ciljeve neformalnim dogovorima među susjedima ili pod vodstvom vođe/poglavara/starješine.
Gradom upravljaju profesionalni administratori koji donose pravila i 'regulativu', te posebne poreze i takse (hranu ili druge potrepštine kojima se može trgovati) da bi se namirila gradska vlast. Ta gradska vlast mogla je biti temeljena na religiji, nasljednom pravu, vojnoj moći, općekorisnim projektima (napr. izgradnja kanala), poljoprivredi i raspodjeli hrane, zemljoposjedništvu, manufakturi, trgovini, financijama, ili kombinaciji navedenog.
 
Društva i ljudske zajednice koje borave u gradovima često se nazivaju civilizacije.
 
==Grad kao jedinica lokalne samouprave==