Harry S. Truman – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
mNema sažetka izmjene
Red 35:
'''Harry S. Truman''' ([[Lamar]], [[Missouri]], [[8. 5.|8. svibnja]] [[1884]]. – [[Kansas City, Missouri|Kansas City]], [[Missouri]], [[26. 12.|26. prosinca]] [[1972]].) je bio američki političar i 33. predsjednik SAD-a (1945. – 1953.) i 34. potpredsjednik SAD-a, nasljednik [[Franklin Delano Roosevelt|Franklina Delana Roosevelta]]. U domaćoj politici, Truman se suočio sa mnogim izazovima: burna pretvorba ekonomije obilježena velikim oskudicama i brojnim štrajkovima, te prolazak [[Taft-Hartley]]a pored njegova veta.<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,869269,00.html članak iz ''Timea'' iz 1959. koji se odnosi na Trumanov veto: TAFT-HARTLEY AKT: KAKO RADI I KAKO JE RADIO]</ref> Nakon iznenađujuće pobjede na izborima [[1948]].<ref>Najveće iznenađenje u američkoj političkoj povijesti: Harry Truman i izbori iz 1948., Ken Hechler, George M. Elsey: ''Studije iz Bijele kuće'', zima 2006.</ref>, nije bio uspješan u provođenju svog ''[[Fair Deal]]'' programa.<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,801882,00.html ''Time'' iz 1949.: UMJETNOST MOGUĆEG]</ref> Koristio je izvršne naredbe kako bi započeo [[desegregacija|desegregaciju]] američke vojske<ref>[http://www.ourdocuments.gov/doc.php?flash=true&doc=84 Izvršna naredba 9981: Desegregacija američke vojske (1948.)]</ref> i kako bi započeo niz testova vjernosti kako bi izbacio stotine simpatizera [[komunizam|komunizma]] iz vlade.<ref>[http://coursesa.matrix.msu.edu/~hst203/documents/loyal.html Izvršna naredba 9300 (1947.)]</ref> No, snažno se protivio obaveznim prisegama vjernosti za vladine zaposlenike,<ref>Newman, Roger K.: Hugo Black: Biografija',' Fordham University Press, 1997., str. 382.: Trumanova želja da "zaustavi nešto još gore" provodeći svoj program testa odanosti.</ref> stav koji je njegovu vladu stavio na metu kritika koje su je optuživale da je blaga prema komunizmu. Korupcija u njegovoj vladi došla je do njegova kabineta i zaposlenika Bijele kuće. U jednom od mnogih skandala, 166 radnika je dalo otkaz ili je otpušteno naknadno zbog financijskog nepoštivanja u [[IRS]]-u.<ref>Neovisni sud:pogled iznutra, ''Georgetown Law Journal'', srpanj 1998., Donald C. Smaltz</ref> Republikanci su korupciju stavili na vrh liste problema u svojoj kampanji iz [[1952]].<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,867099-3,00.html ''Time'' iz 1956.: KORUPCIJSKI PROBLEM: PANDORINA KUTIJA, referira na predsjedničku kampanju 1952.]</ref>
 
Trumanovo predsjedništvo bilo je prepuno događaja što se tiče vanjskih poslova, kapitulacija [[Treći Reich|Trećeg Reicha]], [[atomsko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija|atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija]], kapitulacija [[Japan]]a, kraj [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], osnivanje [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenih Naroda]], [[Marshallov plan]] o obnovi Europe, [[Trumanova doktrina]] o zaustavljanju širenja komunizma, početak [[Hladni rat|Hladnog rata]], stvaranje [[NATO]]-a i [[Korejski rat]]. Taj rat je postao situacija bez pobjednika u kojoj je poginulo preko 30,000 Amerikanaca.<ref>[http://www.korean-war.com/miakia.html]</ref> Nakon obećanja da „će posjetiti Koreju“<ref>Hurwood, Bernhardt J, i Gosfield, Frank: Koreja: Zemlja 38. paralele ''Parents Magazine Press'', 1969.str.123</ref> i stavljanjem prioriteta na rješavanje tzv. „nereda u Washingtonu“<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,816934-1,00.html ''Time'' 1952.:DALEKI ZAPAD]</ref>, republikanac [[Dwight D. Eisenhower|Dwight David Eisenhower]] je prekinuo 20-godišnju vlast demokrata porazivši Trumanovog izbora za kandidata demokrata [[Adlai Stevenson II|Adlaia Stevensona]] na predsjedničkim izborima [[1953]]. U mirovini, Truman je napisao svoje ''Memoare''.
 
Truman, čije je ponašanje bilo drugačije nego ono njegovog patricijskog prethodnika [[Franklin Delano Roosevelt|Franklin Delana Roosvelta]], je bio narodni, skromni predsjednik. Popularizirao je mnoge narodne poslovice i izreke za svog mandata.<ref>McCullough, David: Truman (1992.), biografija, str. 717.</ref> Nadvisio je sva mala očekivanja koja su mu mnogi politički promatrači nametnuli gledajući njegova prethodnika, od kojega se jako puno očekivalo. Truman je iz trke za svoj 3. mandat ispao izgubivši primarne izbore u [[New Hampshire]]u.<ref> Paul T. David, ''Politika nominiranja predsjednika'' (1954.) 1. izdanje: str. 33-40.</ref> Jedno vrijeme za njegova mandata mišljenje javnosti o njemu bilo je najniže zabilježeno do danas,<ref>[http://137. 99.36.203/CFIDE/roper/presidential/webroot/presidential_rating.cfm]</ref> no učenjaci ga danas rangiraju kao jednog od najboljih američkih predsjednika (uglavnom 8.). Trumanova legendarna, ali iznenađujuća pobjeda, na izborima [[1948]]. često je spominjana od strane nefavoriziranih političara.
Red 384:
Godine [[1951]]., SAD je usvojila [[22. amandman]], koji nije dopuštao da predsjednik bude biran treći put na tu poziciju, ili da bude izabran drugi put ako je naslijedio predsjedništvo i služio više od 2 godine. Ova klauzula dočekala je Trumana [[1952]]., no Truman se još uvijek mogao kandidirati zbog izuzetka koji je od 22. amandmana isključivao trenutnog predsjednika.
 
Do [[1952]]., nijedan kandidat sa New Hampshireskih primarnih izbora nije zadobio Trumanovu potporu. Vrhovni sudac [[Fred Vinson]] je rekao ne, guverner [[Illinois]]a [[Adlai Stevenson II|Adlai Stevenson]] je također odbio, potpredsjednik Barkley je bio prestar, a Truman nije volio senatora [[Estes Kefauver|Estesa Kefauvera]], kojeg je privatno zvao "Gnjavaža".<ref>Novinart Arthur Krock je dobio informaciju od 3. osobe da je 1951. Truman privatno ponudio najviše mjesto u demokratskoj stranci [[Dwight D. Eisenhower|Dwightu Eisenhoweru]], no Eisenhower, koji je kako se otkrilo bio republikanac, je navodno odbio. Truman i Eisenhower su obijca negirali točnost te priče. McCullough 887; Stephen E. Ambrose. ''Eisenhower: 1890. - 1952.'' (1983.) 515</ref>
 
Trumanovo ime bilo je na primarnim izborima u [[New Hampshire]]u, no Kefauver je pobijedio i Truman je objavio da se neće ponovno natjecati za predsjednika.<ref> McCullough, David: ''Truman'' (1992.), biografija str. 887-93.</ref> Stevenson, koji se nakon razmišljanja odlučio kandidirati za predsjednika, te je dobio Trumanovu potporu i postao je kandidat demokrata. [[Dwight D. Eisenhower|Eisenhower]] je krenuo u pohod protiv Trumanovih "neuspjeha" sa "Korejom, komunizmom i korupcijom" - i pobijedio je na izborima i postao 34. predsjednik SAD-a.