Nizozemski Antili: Razlika između izmjena

Dodano 176 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
No edit summary
No edit summary
:* [[Sveti Martin (otok)|Sveti Martin]] (Samo južni dio. Sjeverni dio pripada [[Francuska|francuskom]] prekomorskom teritoriju [[Gvadalupa]], vidi [[Popis podijeljenih otoka]]).
 
Nizozemski Antili su [[1954]]. dobili punu samostalnost u unutarnjim pitanja. Za pitanja vanjske politike kao i za obranu i dalje je nadležna Nizozemska. Do [[1986]]. je i otok [[Aruba]] bio dio područja Nizozemskih Antila, kada je postao treći ravnopravno sastavni dio [[Nizozemska|Nizozemske]] uz Nizozemsku i Nizozemske Antile. Zbog toga se još i danas ponekad koristi pojam [[ABC-otoci]]. Nakon niza referenduma održanih između 2000. i 2009. na svim otocima, odlučeno je da se [[Podjela Nizozemskih Antila|Nizozemski Antili podijele]], odnosno prestanu postojati kao administrativna cjelina na dan 10.10. 2010. Nakon toga će Curaçao i Sveti Martin dobiti status konstitutivne zemlje u Kraljevini Nizozemskoj nalik na Arubu, dok će preostali otoci postati posebne općine pod neposrednom nizozemskom upravom.
Nizozemski Antili su [[1954]]. dobili punu samostalnost u unutarnjim pitanja. Za pitanja vanjske politike kao i za obranu i dalje je nadležna Nizozemska.
 
Do [[1986]]. je i otok [[Aruba]] bio dio područja Nizozemskih Antila, kada je postao treći ravnopravno sastavni dio [[Nizozemska|Nizozemske]] uz Nizozemsku i nizozemske Antile. Zbog toga se još i danas ponekad koristi pojam [[ABC-otoci]].
 
Na otocima je [[1993]]. godine bio održan referendum na kojem se značajna većina stanovništva s pravom glasa izjasnila za ostanak u Kraljevini Nizozemskoj. Na Curaçau je 74% glasalo za ostanak, a i na drugim otocima rezultati su bili slični.
 
Osobito je vrijedna spomena međunarodna zračna luka princeze Julijane na Svetom Martinu. Njen neobičan položaj privlači i oduševljava niz gledatelja; prilaz [[zrakoplov]]a, do pred samo slijetanje, odvija se iznad vode. Neposredno prije same sletne staze nalazi se plaža na koju rado dolaze znatiželjnici i promatraju slijetanje usprkos strašnoj buci i jakim zračnim strujanjima koje uzrokuju avioni.