Sioux – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: lt:Sančių sijai; kozmetičke promjene
Red 5:
 
 
Najranija poznata pradomovina Siouxa bilo je područje [[Močvara|močvarnih]] predjela rižinih [[jezero|jezera]], u današnjoj Minnesoti. Ovo je kraj poznat po tome što ga naseljavaju plemena veoma ratobornih plemena Chippewa ili Ojibwa Indijanaca, živjeli su od sakupljanja samonikle divlje vodene riže ([[Zizania aquatica]]). [[Chippewa]] Indijancima veoma srodni [[Menominee]] /(Malhomines = označava vodenu rižu)/ bili su toliko ovisni o ovoj biljci da su dobili naziv koji u prijevodu znači (Fr. Folles Avoines: "the wild oats people ili 'narod divlje vodene riže' [http://tinyurl.com/c9tv5]. Chippewa Indijanci, njihovi vječni neprijatelji nazivali su Siouxe Nadowessi, [[Francuzi]] se u to preoblikovali na Nadowessioux, odnosno jednostavnije Sioux (izgovara se 'su', u [[množina|pluralu]] 'suz'). Značenje ovog Chippewa-(možda pogrdnog ?) naziva je 'male [[zmije]]'. Pošto Siouxi nisu bili 'pleme' nego [[konfederacija]] od 7 'vatara' svako pleme imalo je poseban naziv za sebe, odnosno za konfederaciju. Plemena kolektivno nazivana [[Teton]] sebe ili konfederaciju nazivala su Lakota (='saveznici'), Indijanci Dakota, po kojima su dvije savezne američke države ([[North Dakota]] i [[South Dakota]]) dobile ime općenito su poznati (unutar anglofonske zajednice ) kao Santee. Treća zajednica srodnih plemena nama poznati kao [[Yankton]] sebe su nazivali Nakota. Od ovih Nakota, jedna grupa Wazikute Indijanaca (od Yanktonai Siouxa) odvojila se i priključila lovcima na bizone poznatim kao [[Plains Cree]]. Oni dan-danas sebe nazivaju Nakoda. Nakoda (poznatiji kao Assiniboin) i Nakota Indijanci se ne smiju brkati, ali rođaka imaju na obije strane.
 
Neka plemena Siouxe su nazivali 'rezači vratova' , tako su ih Vrane nazivali Mar-an-sho-bish-ko u značenju "cutthroats.", Komanči Túyetchíske, [[Arapaho]] Indijanci Natni ili Natnihina, [[Caddo]] Indijanci (Tsaba'kosh ili Ba-akush',) sve u istom značenju (' "cutthroats.'); [[Ute]] [[Indijanci]] zvali su ih Pámpe Chyimina (ili Hand Cutters), sami sebe ('službeno') kao plemena saveza zvali su Ocheti shakowin = "Seven Council Fires" [http://www.lakotawritings.com/The_Lakota.html]
 
 
Red 13:
 
 
[[Datoteka:Dakotawoman2.jpg|thumb|left|Nepoznata žena iz plemena Yanktonai, snimljena u Fort Randallu 1882.]] Siouxe isprva nalazimo u području rižinih polja u Minnesoti osobito se navode jezera Mille Lacs. Indijanci iz ovih krajeva (Menominee, Chippewa i Siouxi) želi su ovu biljku i koristili je u prehrani. Borba za prevlast nad poljima riže između Chippewa i Siouxa dovela je do progona Siouxa iz tih krajeva. Oni rijeku Missouri prelaze prije 1750. Na području [[Black Hills]]-a nalazimo ih 1765.
1862. Mala Vrana (Little Crow [http://www.mnsu.edu/emuseum/history/mncultures/littlecrow.html]) napravio je pokolj u [[Minnesota|Minnesoti]] pobivši 700 naseljenika i 100 vojnika. Kasnije su još dva datuma veoma značajna u njihovoj povijesti. To je pobjeda [[Bik Koji Sjedi|Bika Koji Sjedi]] (Sitting Bull, ili Tatanka Yotanka [http://us.history.wisc.edu/hist102/bios/5.html]) koji je 1876. sa svojim Siouxima i još nekim saveznicima potukao pukovniju generala Custera i mnogobrojnih dobrovoljaca na rijeci Little Bighorn [http://www.pbs.org/weta/thewest/people/a_c/custer.htm]. Ovoj bitki prethodila je i malo spominjana borba na [[Devils Tower| Devils Toweru]]u [http://www.nps.gov/deto/]. Ovdje su veoma žestok otpor priredili manje pokretni starci koji nisu mogli pratiti tempo plemena. Bik Koji Sjedi tražio je najpovoljniji položaj za pružanje otpora dobro opremljenoj američkoj vojsci [http://members.tripod.com/~RFester/lakota.html].
 
Drugi značajan ali tužan događaj zbio se 1890., kada je izvršen veliki pokolj nad plemenom Miniconjou, u kojemu su najviše stradali žene i djeca. Ovaj događaj baca veliku ljagu na [[Američka povijest|američku povijest]], poznat je kao Pokolj kod Wounded Kneea [http://www.lastoftheindependents.com/wounded.htm]. Čest moto članova AIM-a (American Indian Movement) je 'remember Wounded Knee' [http://members.aol.com/Nowacumig/chrono.html].
 
Siouxi dana žive po rezervatima u Sjedinjenim Državama i Kanadi.
Red 24:
 
 
Siouxi su tipično pleme prerijskih Indijanaca, lovaca na [[bizon|bizone]]e. Njihova najkarakterističnija nastamba je kožni šator tepee[http://www.inquiry.net/images/rrm083.jpg]. On se lako sklapa i rasklapa i prenese na drugo mjesto i ponovno postavi. Bizon, glavna lovina, koristi se za hranu, izradu nastambi, [[odjeća|odjeće]], pokrivača, tetiva za [[luk i strijela|lukove]], i drugih sitnih stvari. Od bizona se nije ništa bacalo. Uništenje ovih životinja dovodi do gladi među stanovnicima prerija kao što su Indijanci [[Blackfoot]], [[Arapaho]], [[Cheyenne]], [[Kiowa]] i drugi. Konačna posljedica bila je mržnja prema bjelcima i rat.
 
Izgubiši izvor hrane Indijanci postaju ovisni o pomoći koju im daje [[vlada]]. Oni moraju prepuštati svoju zemlju državi ili je prodavati u bescjenje.
Red 30:
Konj je još jedan simbol kulture i Siouxa i drugih prerijskih skupina. Konj je simbol bogatstva, za njega se kupuju žene; čovjek bez konja je nitko i ništa, on nema nikakvog ugleda.
 
[[Šaman|Šamani]]i su igrali značajnu ulogu među Siouxima. Postojali su i šamani-berdaši, bili su rašireni među mnogim plemenima, kao kod Indijanaca [[Navaho]] (koji su ih nazivali "Nadle"), Illinois-Indijanci također ih poznaju, i drugi. Siouxi su ih zvali "winktes". Šaman-berdaš bio je veoma utjecajan, on je nosio žensku odjeću, a u borbi nije smio nositi 'muško' oruzje. Berdaše se veoma poštivalo, ali su se istovremeno pravile i šale na njihov račun. Oni su svakako bili homoseksualci, a među njima (općenito) bilo je i brakova. Riječ berdaš (u Engl. "bardache,") vuče porijeklo od perzijskog "bardaj", u značenju pasivnog homoseksualnog partnera [http://www.nu-woman.com/berdache.htm].
 
 
Red 39:
'''1''') '''[[Teton]]''' (Lakota ili Teton). 7 [[pleme]]na:
 
** 1.''[[Blackfeet]]'' (Sihasapa). Na rezervatu Standing Rock. 6 [[banda|bandi]]:
*** Sihasapakhcha
*** Kanghishunpegnaka
*** Glaglahecha
*** Wazhazhe
*** Hohe
*** Wamnughaoin
 
** 2. ''[[Brulé]]''. Na [[rezervat]]ima [[Rosebud]] i [[Lower Brule]].
*** Iyakoza
*** Chokatowela
*** Shiyolanka
*** Homna
*** Shiyosubula
*** Kanghiyuha
*** Pispizawichasha
*** Waleghaunwohan
*** Wacheunpa
*** Shawala
*** Ihanktonwan
*** Nakhpakhpa
*** Apewantanka
 
** 3. ''[[Hunkpapa]]''. Na rezervatu [[Standing Rock]]. 7 bandi:
*** Wakan (holy person)
*** Chegnakeokisela (half breechcloth people)
*** Talonapin (fresh meat necklace people)
*** Cheokhba (sleepy kettle)
*** Chankaokhan (sore backs)
*** Tinazipeshicha (bad bows)
*** Chantaapeta (fire heart)
 
** 4. ''[[Miniconjou]]''. Najpoznatiji im je bio poglavica [[Chief Bigfoot|Bigfoot]]. Ubijen na mjestu [[Wounded Knee|Ranjeno Koljeno]], veliki dio plemena izmasakrirani je [[29. prosinca]] [[1890]]. Danas žive na rezervatu [[Cheyenne River]] sa bandama Itazipco, Sihasapa, i Oohenonpa.
 
** 5. ''[[Oglala]]''. Na rezervatu [[Pine Ridge]]. Sastoje se od 7 bandi.
*** Payabya
*** Tapishlecha
*** Kiyuksa
*** Wazhazha
*** Iteshicha
*** Oyukhpe
*** Waglukhe
 
** 6. ''[[Sans Arcs]]'' (No Bows, Itazipacola). Rezervat Cheyenne River. 6 bandi:
*** Shinalutaoin (scarletcloth earring)
*** Wolutayuta
*** Mazpegnaka (wear metal in the hair)
*** Tatankachesli (dung of a buffalo bull)
*** Shikshichela (bad ones of different kinds)
*** Tiyopaoshanunpa (smokes at the entrance to the lodge)
 
** 7. ''[[Two Kettle]]'' (Oohenonpa, Oohenunpa) Na rezervatima Cheyenne River i Rosebud. Dvije bande:
*** Oohenunpa
*** Lawakhota
 
''Santee Sioux'':
 
2) '''[[Mdewakanton']]''. 12 bandi
* Kiyuksa
* Ohanhanska
* Tacanhpisapa
* Anoginajin
* Tintaotonwe
* Khemnichan
* Kapozha (Kaposia)
* Magayuteshni
* Mahpiyamaza
* Mahpiyawichasta
* Kheyataotonwe
* Taoapa
 
3) '''[[Sisseton]]'''. Na rezervatu Sisseton. Dakota. 6 bandi:
* Witawaziyataotina
* Itokakhtina
* Kakhmiatonwan
* Maniti
* Keze
* Chankute
 
4) '''[[Wahpekute]]'''. Dvije bande:
* [[Inkpaduta]]
* Wamdisapa
 
5. '''[[Wahpeton]]'''. Na rezervatu Sisseton. 10 bandi:
* Inyancheyakaatonwan
* Takapsintonwanna
* Wiyakaotina
* Otechiatonwan
* Witaotina
* Wakpaatonwan
* Chankaghaotina
* Inkpa
* Mdeiyedan
* Inyangmani
 
''Yankton Sioux'':
 
6. '''[[Yankton]]'''. Na rezervatu Yankton. 8 bandi:
* Chankute
* Chagu
* Wakmuhaoin
* Ihaisdaye
* Wacheunpa
* Ikmun
* Oyateshicha
* Washichunchincha
 
7. '''[[Yanktonai]]'''. Na rezervatu Standing Rock i Fort Peck. 13 bandi:
 
* [[Wazikute]]. Dali porijeklo [[Assiniboin|Assiniboinima]]ima.
* Takini
* Shikshichena
* Bakihon
* Kiyuksa
* Pabaksa
* Putetemini
* Shungikcheka
* Takhuhayuta
* Sanona
* Ihasha
* Iteghu
* Pteyuteshni
 
== Vanjske poveznice ==
Red 189:
[[ja:スー族]]
[[ko:수족]]
[[lt:Sančių sijai]]
[[mg:Sioux]]
[[nl:Sioux]]