Patriciji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 7:
Latinska reč ''patricius'' izvodi se od reči ''pater'' (= "otac"), jer su se članovi [[Rimski senat|rimskog senata]] od najstarijih vremena nazivali ''patres'' (= "očevi").
 
Antički izvori ne nude jasnu definiciju razlike između patricija i [[Plebejci|plebejaca]] (koji se najjednostavnije definišu kao svi ostali građani koji nisu bili patriciji), te ovo pitanje ostaje jedno od najvećih nerešenih pitanja istorije starog Rima. Patriciji se najčešće smatraju pripadnicima bogatih i moćnih porodica koje su stekle vlast nad plebejskim porodicama, ali neki istoričari tvrde da je ova teorija previše simplistička. Pošto se smatra da je u najranije doba rimske istorije članstvo u senatu bilo nasledno, to je mogao biti faktor koji je jednu grupu porodica izdvojio od ostalog stanovništva. Među samim patricijima ponekada se pravila razlike između ''gentes minores'' (= "neznatnije porodice", tj. one koje su kasnije stekle patricijski status) i ''gentes maiores"'' (= "uglednije porodice", tj. one koje vuku patricijsko poreklo od starih vremena).
 
Bez obzira na prvobitne razlike između ova dva društvena staleža, do vremena pozne [[Rimska republika|republike]] ove su razlike postale zamagljene i najzad izgubile svaki značaj, a mnoge plebejske porodice stekle su i bogatstvo i ugled, dok su neke patricijske porodice osiromašile i izgubile nekadašnju moć.