Lily Allen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
D'ohBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: uk:Лілі Аллен
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ko:릴리 앨런; kozmetičke promjene
Red 20:
| profesija = solo_izvođač, kantautorica, voditeljica
| period = [[2005]]. - danas
| muzička_kuća = [[Regal]] <small>(UK)</small>, <br /> [[Capitol]] <small>(US)</small>,
| veza =
| sadašnji_članovi/ce =
Red 29:
'''Lily Rose Beatrice Allen''' (2. svibnja 1985.) engleska je pjevačica. Svjetsku slavu je stekla već svojim debitantskim albumom ''[[Alright, Still]]'' te prvim singlom s njega "[[Smile]]". Od 12. veljače 2009. ima svoju TV emisiju na BBC-u zvanu [[Lily Allen and Friends]]<ref>http://www.bbc.co.uk/lilyallen/</ref>
 
== Biografija ==
=== Djetinjstvo ===
Lily Allen rođena je u Hammersmithu, u zapadnom dijelu Londona u Engleskoj. Otac joj je poznati glumac [[Keith Allen]], a majka producentica [[Alison Owen]]. Lily ima stariju sestru Sarah, i mlađeg brata Alfie Owel-Allen-a (kojemu je posvetila pjesmu "[[Alfie]]" te mlađu sestru Rebeccu. Većinu djetinjstva je provela živeći u vjećinskoj kući (vrsta socijalne kuća) te je sveukupno pohađala 13 javnih škola. Lily Allen, svog uzora, poznatog gitarista britanskog sastava [[The Clash]], Joe Strummer naziva kumom, što nije točno u doslovnom smislu riječi, ali je s njime bila bliska, te ju je jako pogodila njegova smrt. S 13 godina se pojavila u filmu ''[[Elizabeta (1998)|Elizabeta]]''<ref>[http://imdb.com/title/tt0127536/fullcredits "Elizabeth (1998) - Full cast and crew"]</ref> kojega je producirala njena majka. Školovanje je prekinula s 15 godine jer nije željela provesti trećinu života pripremajući se za rad.
 
=== Početak karijere ===
Lily je upoznala svog prvog menadžera s 19 godina. Nekolicina diskografskih kuća ju je odbila zbog njenih problema s alkoholom, te zato što je kćer Keitha Allena. Napokon je godine 2002. potpisala ugovor s London Records gdje je pjevala folk pjesme, ali joj je to ubrzo dosadilo. Nakon kraćeg bavljenja hortikulturom, potpisala je ugovor s Regal Records, koji su joj dali dvadeset tisuća funti da snimi prvi album.
 
Lily Allen je kreirala stranicu na [[Myspace]]u te od studenog 2005. postavlja demo snimke svojih pjesama. Do veljače 2009. je imala 448.000 prijatelja. Bila je peta najpopularniji izvođač 2008.<ref>http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,25007745-5006024,00.html</ref>
 
=== ''Alright, Still'' ===
''[[Alright, Still]]'' je njen debitantski album s kojega su skinuta 4 singla. Album je prodan u više od 2.5 milijuna primjeraka te je u Ujedinjenom Kraljevstvu dobio trostruko platinastu nakladu. "[[Smile]]", prvi singl s albuma je postao pravi hit te je u Engleskoj postao njen 1. broj jedan singl. "[[LDN]]", drugi singl s albuma, dospio je u top 20 u Engleskoj, a treći singl "[[Littlest Things]]" je dospio na broj 21 u UK. Četvrti, ujedno i posljednji singl je bio dupli A-singl "[[Shame For You]]"/"[[Alfie]]".
 
=== ''It's Not Me, It's You'' ===
''[[It's Not Me, It's You]]'' je njen drugi album koji je ujedno i njen prvi broj 1 album tamo. S njega su skinuta 4 singla. Prvi, "[[The Fear]]" je postao veliki hit te njen drugi broj jedan u UK. "[[Not Fair]]" je također jedan veliki hit te njena najuspješnija pjesma u Irskoj. Treći singl "[[Fuck You]]" koji je u nekim dijelovima svijeta drugi singl je poznat po svojim kontroverznosti (prva slova originalnog naziva '''G'''ues '''W'''ho '''B'''atman su prva tri slova bivšeg američkog predsjednika '''G'''eorge '''W''' '''B'''ush a pjesma mu poručuje ''Fuck You''. Četvrti singl je pjesma "[[22 (pjesma Lily Allen)|22]]".
 
== Turneje ==
[[The Brilly-Allent Tour]] ili Lily Allen concert tour je turneja održana 2009. u svrhu promoviranja njenog drugog albuma ''[[It's Not Me, It's You]]''. Turneja je održana u Europi, Sjevernoj Americi te Australiji.
 
== Televizijska pojavljivanja ==
Allen ima svoju televizijsku emisiju na BBC-u [[Lily Allen and Friends]].
 
== Moda ==
U svibnju 2007. dizajnirala je svoju liniju haljina i cipela pod imenom ''Lily Loves''.
 
== Izvori ==
{{reflist}}
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.lilyallenmusic.com Službena stranica]
 
== Ostali projekti ==
{{commons|Lily Allen}}
 
Red 86:
[[it:Lily Allen]]
[[ja:リリー・アレン]]
[[ko:릴리 앨런]]
[[lt:Lily Allen]]
[[lv:Lilija Allena]]